Voedingsdeskundigen zeggen: vet eten mag!

Bron: Ruby’s Feast (Flickr.com)

Tegenwoordig schrappen we steeds vaker boter, volle melk en rood vlees uit ons dieet. We willen niet te vet eten, omdat we bang zijn dat we dik worden. Maar volgens voedingsdeskundigen schaden wij onze gezondheid met onze vetarme obsessie. En dus is het tijd om vet eten, zoals boter, rood vlees en volle melk weer op te nemen in ons voedingspatroon. Vet helpt namelijk vitamines te absorberen en is onmisbaar voor het goed functioneren van ons lichaam.
Vet helpt vitamines
Simpel gezegd: we eten vet, dit wordt verteerd en komt dan in de bloedbaan. Hier helpt het de vitamines A,D, E en K te absorberen. Volle melk bevat bijvoorbeeld deze vier in het vet oplosbare vitamines. Als je het vet weghaalt, verwijder je het leveringssysteem en krijgen we de vitamines niet binnen. Volgens de meest recente Family Food Survey krijgt de gemiddelde persoon maar de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen, maar dit is nodig voor de gezondheid van de huid, haar, ogen én het immuunsysteem. Ook krijgen we te weinig vitamine E binnen, terwijl dit van essentieel belang is voor een gezond immuunsysteem. Vet eten voorkomt deze tekorten.
Overgewicht komt vaak niet door vet
Het blijkt dat vet eten niet zorgt voor overgewicht. Juist de suikers en koolhydraten in junk food zijn de boosdoeners, aldus voedingsdeskundige Zoe Harcombe: “Ik vertel mijn cliënten om te stoppen met het eten van bewerkte voedingsmiddelen en het dieet van zetmeel. Brood, aardappelen en rijst zijn namelijk slechte bronnen van vitamines. Ik laat ze alleen echt voedsel eten: vlees, vis, zuivel en groenten. Mijn cliënten verliezen gewicht en voelen zich veel beter. De boodschap is duidelijk: het is tijd om te stoppen met het behandelen van vet als onze ergste vijand.”
Bron: Daily Mail
Lees ook
Afvallen dankzij een ei in de ochtend
Met deze tips voorkom je lachend een hoge telefoonrekening
Het ideale dieet is vet

4 reacties op “Voedingsdeskundigen zeggen: vet eten mag!”

  1. ik heb ooit van een wijk verpleger gehoort dat spasta's zoals macroni dat dat slecht is voor een suikerpatient, dat de suiker ervan omhoogschiet maar bij biopasta's niet en dat verbaasde hem. Ik denk als je koolydraaten mijd en vetten in je eten weer toevoegd beter af is. Tenzij je bio eet.

  2. Het is natuurlijk waar dat suikers en snelle koolhydraten slecht zijn. Maar om nou te zeggen ik laat ze alleen echt voedsel eten. Dus aardappelen en rijst zijn is geen echt voedsel. Wat een onzin.

  3. Al die verslavingsdeskundigen proberen iedereen van alles wijs te maken.
    Eerst mag je niet teveel vet eten dan weer wel. Dan zijn koolhydraten weer goed voor je als je ze eet en daarna moeten we ze weer schrappen. Gewoon eten wat goed voor je is wordt zo wel erg lastig.
    IK hou het gewoon bij, veel fruit en groente, gematigde porties. Iedere dag 3 porties melkproducten en een paar keer vis bij het diner. Beetje bewegen iedere dag en zo blijf je het langste gezond.

Reacties zijn uitgeschakeld.