Voedingsindstrie heeft ons bewust verslaafd gemaakt aan junkfood

Foto: Joits, Flickr

Voedingsindustrie heeft sigarettenindustrie als voorbeeld heeft genomen om een blijvende behoefte aan ongezond voedsel te creëren.
De voedingsindustrie maakt junk food verslavend. Chemici en andere wetenschappers hebben in de loop der jaren veel kennis verzameld over de hoeveelheid vet, zout, suiker, smaakstoffen, kleurstoffen en “crunch” die chips, patat, hamburgers enz. zo lekker maken dat consumenten er steeds meer van willen eten. En die kennis wordt ook toegepast omdat een hogere consumptie meer winst betekent. Dat schrijft Michael Moss in zijn nieuwe boek Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us, waarvan een voorpublicatie is verschenen in het magazine van The New York Times.
Moss heeft drieënhalf jaar onderzoek gedaan naar de voedingsindustrie. Voor zijn boek heeft Moss honderden chemici, gedragswetenschappers, lobbyisten, ontwerpers van verpakkingen, voedingsdeskundigen en andere professionals geïnterviewd die in de voedingsindustrie werken of gewerkt hebben. Hij heeft ontdekt dat de voedingsindustrie de sigarettenindustrie bewust als voorbeeld heeft genomen om een blijvende behoefte aan ongezond voedsel te creëren. Fast food heeft hetzelfde effect op de hersenen als drugs, is uit onderzoek gebleken. De voedingsindustrie maakt volgens Moss heel bewust gebruik van dit effect om mensen zoveel mogelijk junk food te laten kopen.
Lees de voorpublicatie uit Salt, Sugar, Fat: How the Food Giants Hooked Us op de site van de New York Times.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Miljardairs geven helft van hun geld weg
Wat gebeurt er als Japan en China om de senkaku of diaoyu eilandjes gaan vechten?
25 uur per week werken, maar dan wel tot je 80 bent

Over de schrijver

1 reactie op “Voedingsindstrie heeft ons bewust verslaafd gemaakt aan junkfood”

Reacties zijn uitgeschakeld.