Hier mogen restaurants en supermarkten geen eten meer weggooien

Het is inmiddels een open deur: we gooien te veel eten weg. In Nederland alleen al tussen de 1,7 en 2,2 miljoen ton per jaar. Veel voedsel wordt weggegooid door restaurants en supermarkten, mede door strenge regels omtrent voedselveiligheid. Italië heeft daar twee dingen op bedacht: de regels voor het doneren van voedsel zijn soepeler én een nieuwe wet moedigt restaurants en supermarkten aan om voedsel aan goede doelen te geven.

Soepele regels

Strenge regels op het gebied van voedselveiligheid zijn belangrijk voor onze gezondheid, maar tegelijkertijd zorgen deze regels ook voor veel verspilling. Voorheen kregen Italiaanse bedrijven een boete als zij voedsel dat over de houdbaarheidsdatum was, schonken aan anderen. Een speciale wet zorgt er nu voor dat nog eetbaar voedsel gewoon weggegeven mag worden. De procedures voor het doneren van eten zijn ook makkelijker geworden. Bedrijven vullen nu maandelijks een formulier in waarmee ze het doneren vastleggen. Boeren kunnen onverkochte producten zonder extra kosten aan goede doelen schenken.

Voedsel doneren

Italië gooit jaarlijks 5,1 miljoen ton voedsel weg. Niet zo gek dat de overheid het tij probeert te keren. Om restaurants en supermarkt te stimuleren om daadwerkelijk voedsel te doneren, verlaagt de overheid de afvalbelasting. Hoe meer voedsel een restaurant weggeeft, hoe minder belasting het hoeft te betalen. Italië wil daarmee de bedrijven die het juiste doen belonen. Een positieve benadering!

“Family bags”

In veel landen is een “doggy bag” heel gebruikelijk: voedsel dat niet wordt opgegeten in het restaurant kan de klant mee naar huis nemen. In Italië is het een nieuw fenomeen waar men nog aan moet wennen. Om ervoor te zorgen dat mensen tóch niet opgegeten voedsel mee naar huis nemen, noemt Italië het fenomeen nu “family bags”.

Nederland

In Nederland hebben we nog geen wet die supermarkten en restaurants stimuleert om voedsel te doneren. We kennen wel veel bedrijven die strijden tegen voedselverspilling, maar je kunt ook zelf veel doen tegen voedselverspilling.

Welke tip wil jij graag aan anderen meegeven op het gebied van voedselverspilling? Laat het weten in een reactie. Dat vinden we leuk!

Over de schrijver

1 gedachte over “Hier mogen restaurants en supermarkten geen eten meer weggooien”

  1. Ik had een aantal keren te veel van een bepaald product met nog 2mnd voor de uvd. Een berichtje op facebook bij “ik geef weg”maakte een ander blij.

Reacties zijn gesloten.