Dumpvoedsel scoort in economische crisis

Lekker Blikkie! Nog Heel Lang.
Lekker Blikkie! Nog Heel Lang.

Idee van Engelse bodem: Food Bargains, oftwel Voedsel Dump. Briljant! In the Guardian stond te lezen, dat er jaarlijks 17 miljoen ton aan overbodig voedsel wordt gedumpt door supermarkten. Voedsel dat over de verkoopdatum heen is, maar niet altijd over de houdbaarheidsdatum. En dat wordt – sinds de crisis? – voor een prikkie op- en doorverkocht door sites als Food Bargains of ApprovedFood. In december 2009 waren ze nagenoeg uitverkocht, zo groot is de vraag. Goed voor de portemonnee en goed tegen verspilling. Persoonlijk stoort het mij al jaren: de dwingende houdbaarheidsdatum op voedselverpakkingen en de angst die mensen daarmee wordt aangepraat.

Wat een onzin. Een blikje sardines is echt niet binnen een paar maanden bedorven en wie heeft bedacht dat suiker of zout niet meer bruikbaar is, moet terug naar school. Wanneer zijn we als mensen onze eigen zintuigen gaan wantrouwen? Waarom ruiken we zelf niet meer of iets nog goed is of niet?

Te vaak zie ik mensen –vrienden 🙂 – een pak melk weggooien omdat het al een (!) dag open staat of de THT-datum die dag afloopt. Zelf even ruiken en beslissen is er niet meer bij. Dus tegen de verspilling in ben ik wel voor zo’n Voedings-dumpwinkel. Okee, echt bederfelijk voedsel als vlees of groenten, dat zou ik ook niet kopen. Maar wat kan er mis zijn een paar dagen of weken over de datum bij tomaten in blik, muesli, frisdranken, chocola, thee en koffie.  Wie begint zo’n webshop in Nederland? Ik ben meteen klant!

Over de schrijver

4 reacties op “Dumpvoedsel scoort in economische crisis”

  1. Klopt, met het verschil dat dat giften zijn van fabrikanten. De voedselbank beschikt over het algemeen niet over genoeg geld om dit soort dingen zelf te kopen en is afhankelijk van giften en subsidie.
   Dit gaat over een winkel die het opkoopt bij fabrikanten voor weinig geld en doorverkoopt aan de mensen die niet zo schijterig zijn voor opdringerige informatie.

 1. Waar wordt dumpfood verkocht? als lid van de vzw zwerfkatten Turnhout interesseert het me. We vangen zo een 100-tal dieren op per jaar en voedsel is duur.
  Bedankt voor uw reactie.

  1. Met angst en het milieu wordt op het ogenblik het meeste geld verdiend.
   Bepaal zelf wat goed voor je is. Je bent zelf de beste raadgever en niet je angst. Liefs…………………

Reacties zijn uitgeschakeld.