Voedsel is voor mensen, niet voor auto’s

Met het land dat we in Europa gebruiken om onze auto’s te voorzien van biobrandstof kunnen we genoeg tarwe en maïs produceren voor 127 miljoen mensen. Dat is de bevolking van Oostenrijk, Duitsland, België en Nederland bij elkaar. Terwijl wij eten in onze tank gooien, krijgen steeds meer mensen in de wereld honger. Zij kunnen hun eten niet meer betalen omdat de prijzen ervan sterk zijn gestegen, doordat voedselgewassen ook worden gebruikt voor brandstofproductie. Volgens Oxfam Novib kan de EU haar biobeleid daarom beter radicaal herzien.
Dat stelt Oxfam Novib vandaag in een rapport ‘The Hunger Grains‘. In 2008 werd door de EU al bijna 3 miljard euro uitgegeven aan belastingvoordelen en stimuleringsmaatregelen voor de productie van biobrandstoffen. De verplichte bijmenging van biobrandstof kan in 2020 elke EU-burger zelfs 30 euro per jaar gaan kosten.
Met het rapport hoopt Oxfam Novib de EU-energieministers te inspireren die vandaag vergaderen over een nieuwe strategie voor hernieuwbare energie voor na 2020. Huidige EU-richtlijnen eisen dat 10 procent van de brandstof voor transport uit hernieuwbare bronnen komt. Het merendeel hiervan is eerste generatie biobrandstof gemaakt uit voedselgewassen.
“De verplichte EU-richtlijn van 10 procent heeft een run op biobrandstoffen ontketend en verklaart mede de torenhoge voedselprijzen. Biobrandstoffen waren bedoeld om tot groener vervoer te leiden, maar Europese overheden verspillen er veel te veel belastinggeld aan, terwijl het miljoenen mensen van toegang tot voedsel, land en water berooft”, zo stelt Tom van der Lee, directeur campagnes Oxfam Novib.
“De huidige piek in wereldvoedselprijzen moet de EU-energieministers wakker schudden. Als de EU haar plicht tot bijmenging van biobrandstof niet schrapt verdubbelt de consumptie van biobrandstoffen de komende jaren en zullen nog meer mensen tot armoede vervallen,” aldus Van der Lee.
De prijzen van maïs en soja bereikten de afgelopen zomer recordhoogtes. Arme mensen, die 75% van hun inkomsten aan voedsel uitgeven, worden hierdoor het hardst getroffen. De EU bijmengplicht alleen al, kan de prijs van sommige voedselproducten met 36 procent omhoog stuwen.
80 procent van de Europese biobrandstoffen bestaat uit biodiesel, vooral gemaakt van raapzaad, soja en palmolie. Dit heeft vooral invloed op de mondiale prijs van plantaardige olie die veel gebruikt wordt om mee te koken. In 2020 zou Europa één vijfde van alle in de wereld geproduceerde plantaardige olie nodig hebben om in haar vraag naar biobrandstof te voorzien.
Cynische bijkomstigheid is overigens dat het nog maar de vraag is of de CO2-uitststoot van onze auto’s vermindert door bijmenging, aangezien de productie van biobrandstof ook CO2-uitstoot veroorzaakt: denk aan de vrachtwagens die de voedselgewassen moeten vervoeren naar chemische fabrieken. Dit gegeven wordt niet meegenomen bij de bepaling van CO2-uitstoot door bio-ethanol.
Als alternatief voor biobrandstoffen stelt Van der Lee voor dat regeringen efficiëntienormen voor wagenfabrikanten vaststellen, betere transportsystemen opzetten en elektrische wagens promoten. Wil je zelf bijdragen aan écht schoner vervoer zonder honger te veroorzaken? Rijd dan een hele zuinige benzinewagen of elektrische auto. Of kies voor het openbaar vervoer.
Lees ook:
Elektrisch rijden is schoon en goedkoop
De 4 voordelen van minder vlees eten
Deze auto’s hebben nog steeds 0 procent bijtelling

Over de schrijver

4 reacties op “Voedsel is voor mensen, niet voor auto’s”

  1. "Als alternatief voor biobrandstoffen stelt Van der Lee voor dat regeringen efficiëntienormen voor wagenfabrikanten vaststellen… Wil je zelf bijdragen aan écht schoner vervoer zonder honger te veroorzaken? Rijd dan een hele zuinige of een elektrische auto. Of kies voor het openbaar vervoer."
    – Meest zuinig is de fiets of lopen, maar dat telt ook hier niet mee. Boeiend is "rijd een hele zuinige of een elektrische auto" Blijkbaar is een e-auto niet zo zuinig.
    – Blijkbaar weet Van der Lee niet dat Europa al efficiëntienormen kent, wel zijn die flink afgezwakt.
    Met aanscherping van die normen bereik je meer dan de huidige toevoeging van biobrandstof.

Reacties zijn uitgeschakeld.