Voedsel over de datum: deze supermarkten redden het van de vuilnisbak

Voedsel dat over de datum is kun je vaak nog prima eten. Deze ‘over-de-datum supermarkten’ krijgen het van groothandels, andere supermarkten, of particulieren en zorgen dat het toch nog opgegeten wordt.

Pak wat je nodig hebt

In Kensington, Australië, opende OzHarvest Market een ‘surplus-food market’ haar deuren. In deze supermarkt is alleen eten te koop dat anders zou worden weggegooid.
Het startte in 2017 als een pop-up store, maar inmiddels zijn ze al twee jaar heel actief. De winkel is vier dagen per week open en iedereen is welkom. Je neemt mee wat je nodig hebt en betaalt wat je kunt missen.
Het voedsel wordt gedoneerd door supermarkten, omdat het niet meer verkocht kan worden in de gewone supermarkt. De verpakking kan zijn veranderd, het product is een beetje beschadigd, of de uiterste houdbaarheidsdatum is in aantocht. Ook particulieren kunnen voedsel brengen, zoals bonen in blik of andere houdbare producten.

De helft van de prijs

In Denemarken is het legaal om voedsel te verkopen dat over de datum is, zo lang het maar goed op de verpakking staat en er geen risico’s voor de gezondheid zijn.
Van die regels maakt de supermarkt WeFood al ruim twee jaar gebruik. Ze verkopen alleen voedsel dat over de datum of beschadigd is en anders zou worden weggegooid. De winkel is een groot succes en wordt bezocht door alle inwoners van Kopenhagen.
De supermarkt richt zich niet specifiek op mensen met een kleine portemonnee, maar op alle betrokken burgers. Ook al betaal je de helft van de prijs van de producten. Het is alleen onvoorspelbaar wat er te koop is, dus je moet creatief koken. De aanvoer komt namelijk van donaties van supermarkten en groothandels. Alle medewerkers zijn vrijwilligers en de opbrengst van de winkel gaat naar een goed doel.

Voedsel over de datum?

In Nederland hebben we ook verschillende initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Zo kun je de app Too Good To Go gebruiken. Too Good To Go biedt een ‘magic box’ aan met overtollig eten, dat door restaurants en winkels aan het eind van de dag weggegooid zou moeten worden. Bij Instock eet je heerlijke gerechten van gered voedsel en verschillende merken, zoals Kromkommer of The Ketchup Project verwerken voedsel dat anders weggegooid zou worden, maar een supermarkt; hebben we die ook al? Wij weten het niet, maar zijn reuze benieuwd.

Over de schrijver

3 gedachten over “Voedsel over de datum: deze supermarkten redden het van de vuilnisbak”

  1. Hi,
    Leuk dat artikel over eten weggooien. Tot mijn stomme verbazing leerde ik laatste, dat supermarkten helemaal niet de grote weggooiers zijn. Dat zijn namelijk de consumenten. slechts 5% van het voedsel in NL wordt door supermarkten weggegooid, 35% door producenten en 40% door consumenten (en de rest is horeca/catering/instellingen). Varierend van de kapjes van je brood, bordje niet leeg gegeten, tot yoghurt over de datum.
    Dat producenten zoveel weggooien komt soms indirect wel door de supermarkten, die hele hoge prijs- en kwaliteitseisen stellen. Bijvoorbeeld niet perfecte peren, kan een perenteler alleen voor 8c per kg kwijt aan een stroopfabriek. Is dat wel de moeite? In elk geval werd mij duidelijk aan welke knoppen je het beste kunt draaien. de grootste knop ben ik zelf. En misschien een betere marktplaats voor directe verkoop, zodat de supermarkt overgeslagen kan worden en de teler een eerlijke prijs krijgt voor zijn werk.

  2. Nog een initiatief tegen voedselverspilling is Buurtbuik in Amsterdam en Utrecht. Ook de app NoFoodWasted is een wapen in de strijd tegen het verspillen van voedsel.
    Leuk artikel overigens Asceline!

Reacties zijn gesloten.