Voedsel vers houden zonder aluminiumfolie en plastic

(Gesponsorde partnerbijdrage). Voedselverspilling is een belangrijk thema binnen duurzaamheid. Het verbouwen van voedsel en het fokken van vee draagt ook in grote mate bij aan het verlies van biodiversiteit in Nederland en in de landen waar wij ons voedsel vandaan halen. Des te meer reden om voedselverspilling te voorkomen. Bij KitchenHugs, de webshop voor artikelen rond duurzaam koken, eten en drinken, is het voorkomen van voedselverspilling dan ook een van de centrale thema’s.

Koop voedsel naar gebruik

Een manier om voedselverspilling te verminderen is om verse producten zonder verpakking te kopen, waarbij je kunt variëren met de hoeveelheden, en vervolgens zelf je maaltijden klaar te maken. Wat je over houdt kan de dag erop mee voor de lunch of de vriezer in. Producten die handig zijn om lunch in mee te nemen of kliekjes in de koelkast te bewaren, zijn bijvoorbeeld de .

Bewaren van voedsel

Bij het gebruik van verse groenten en fruit hou je vaak wat over, en dit is niet altijd handig om in een bakje te doen. Denk bijvoorbeeld aan een aangesneden komkommer of een open schaaltje met overgebleven eiersalade. Daar gaat vaak wat huishoudplastic of aluminiumfolie overheen, dit zijn geen fijne opties. Plastic folie is vervuilend en zit vol weekmakers, en ook de productie van aluminiumfolie is sterk vervuilend. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld nog wel gebruik maken van folie van bioplastic of gerecycled aluminiumfolie, maar bij KitchenHugs is ervoor gekozen om ook deze alternatieven niet meer in het assortiment op te nemen.

Bijenwasdoek: het meest natuurlijke alternatief

Er is echter nog een ander alternatief, namelijk bijenwasdoek! Dit is wat ons betreft de meest natuurlijke manier om vers voedsel vers te bewaren. Al is het wel even wennen in gebruik. Wat er zo mooi aan dit product is onder andere de volledige transparantie die de makers geven over de gebruikte ingrediënten. Het gaat om doek van biologisch geteeld hennep waar een mengsel van bijenwas, boomhars en jojoba-olie in wordt gebruikt.

Het bijenwasdoek heeft zelfklevende eigenschappen waardoor je het makkelijk over een schaal met eten heen kunt doen, waarna het de koelkast in kan. Ook is het heel handig om je brood in mee te nemen of er je verse groente en fruit in te verpakken. Het is ook ideaal om kaas in te laten rijpen, doordat de doek nog wel wat ademt. Het bijenwasdoek kan ook gebruikt worden om een bak met rijzend brooddeeg mee af te dekken of kannen met fermenterende levensmiddelen zoals kefir of yoghurt, dankzij de ideale combinatie van isolerende en ademende eigenschappen.

De bijenwasdoeken kunnen maandenlang gebruikt worden, mits er goed mee wordt omgesprongen. Dat vergt wel even wat omdenken, ze kunnen bijvoorbeeld niet in de wasmachine. Gelukkig kun je de doeken heel eenvoudig met wat koud water onder de kraan schoonmaken.

Je kunt deze doeken overigens ook zelf maken, op Youtube zijn instructiefilmpjes te vinden en er worden ook regelmatig workshops georganiseerd.

20 gedachten over “Voedsel vers houden zonder aluminiumfolie en plastic”

  1. Hoi, ik gebruik bakpapier om b.v kaas in te bewaren en voor champignons hergebruik ik de papieren zakken van de apotheek (gebruikt voor verpakking van doosjes medicijnen).

  2. Ik gebruik meestal gewoon dekseltjes van plastic containertjes of glazen potjes als afdekker voor mijn etenswaar. Deksels van pannen voor bijvoorbeeld een beslagkom Ik ben bewust gaan letten op mijn gebruik van (alu) folie en sinds dien gebruik ik het nog maar mondjesmaat, als ik echt niets anders voorhanden heb.

  3. Je ontkomt er praktisch niet aan om af en toe iets te kopen dat al in plastic zit. Wat is er op tegen om dat plastic in je koelkast te gebruiken? Vroeger toen de eerste plastic zakjes verschenen, waren er heel wat mensen die ze regelmatig schoonspoelden en tegen de tegels achter de wasbak plakten om ze te laten uitlekken en bij herhaling te gebruiken. Het is toch onzinnig om voor elke bezigheid in huis een apart artikel te kopen? Ik gooi plastic nooit weg voor het echt onbruikbaar is.

  4. . Lijkt me nou niet erg hygiënisch als je het doekje eerst maanden voor bv kaas gebruikt en later voor je afdek voor je brooddeeg! Je kunt ze alleen maar af spoelen met koud water! Hoe zit het dan met al die bacteriën?
    Oud bericht ook, onderaan staat dat je ze kunt bestellen t/m april 20015 met 10% korting!

    1. Hoi Loes en lezers,

      Bijenwas heeft een antibacteriële werking. Zolang je er geen rauw vlees in doet en je de doekjes wel na gebruik gelijk schoonmaakt is het heel hygiënisch.

      Ik wist niet dat hetkanwel het artikel op facebook en en in de nieuwsbrief zou herhalen deze week, wel leuk natuurlijk, maar kan me voorstellen dat het vervelend is dan een oude kortingscode tegen te komen.

      Ik heb de code hetkanweldoek voor 10% korting dan ook weer aangezet voor de hele maand februari.

      Hugs, KitchenHugs.nl

    2. Best Loes, ik lees dat het KAN met koud water, maar het hoeft niet. Ze kunnen niet in de wasmachine, verder mogelijkheden genoeg voor een hygiënisch oplossing?

    3. Hallo Loes,

      Een extra optie voor de hygiene is om de doeken na het “wassen” en drogen een nacht opgerold in de vriezer te leggen. Dan weet je zeker dat het bacterievrij is.

  5. Hoi Hanneke.
    Ik gebruik de bijenwasdoek nu ongeveer een jaar vooral om kaas in te bewaren en ben er heel tevreden over.
    Alleen gebruik ik katoen om ze te maken.
    Het is eigenlijk zo gemaakt en de kosten vallen ook wel mee.
    Hennepdoek zou ik graag gaan gebruiken, tips waar dit te koop is zijn welkom.
    Ik krijg vaak erg leuke reacties op mijn doeken als ik vraag om de kaas in mijn eigen doeken te verpakken.

    1. Wat zou het fijn zijn van jou te mogen leren. DUS: hoe doe je dat, zelf maken van bewaardoeken? Wat is ervoor nodig en waar is het verkrijgbaar? Ik heb – en schaam me na de informatie in de Het Kan Wel Nieuwsbrief – nog steeds hh folie en alu folie in zo ’n handige houder. Brrrr, weekmakers plus wat er allemaal mis is met alufolie! Vertel, hoe kan ik ze zelf maken?

      1. Hoi Yvonne, ik gebruik bijenwas (koop daarvoor een kaars in een natuurvoeding winkel) en jojoba-olie en verder dun katoenen doek. Kijk eens bij -Leven zonder afval- daar heb ik het recept voor de doekjes gevonden. Waarschijnlijk moet je even terugscrollen om het recept te vinden omdat het al poos terug is dat ik het heb gevonden.
        Je kunt daar ook een cursus volgen om het te leren of de doekjes daar kopen.
        Succes grt Ann

  6. Weet niet hoor. Op onze bijen moeten we ook zuinig zijn. Maar dit bericht heeft me wel weer wakker gemaakt wat betreft het gebruik van aluminiumfolie. Ik heb net een rol gekocht. 🙁 Ik ga zoeken naar alternatieven. Maar de bijenwasdoek denk ik toch niet. Als iedereen dat nou weer gaat doen…

    1. Hoi Hanneke,

      We moeten zeker zuinig zijn op de bijen. Daar voeren we bij KitchenHugs ook jaarlijks actie voor. http://kitchenhugs.webshopapp.com/blogs/duurzaam-koken-eten-en-drinken-met-kitchenhugs/actie-voor-bijen-en-vlinders/

      Het verzamelen van bijenwas is ook niet schadelijk voor bijen. De bijenwasdoeken hebben juist ook een positief effect, doordat bijenwas (bijproduct bij honingproductie) een financiele waarde krijgt gaan meer mensen bijen houden.

      In de directe omgeving van de fabrikant van deze bijenwasdoeken heeft dat bijvoorbeeld al voor 40 nieuwe imkers gezorgd. Ook in Nederland zijn er nog imkers nodig om meer bijenvolken te houden. Niet dat je nou rijk wordt van inker worden, maar het helpt wel met kosten en het in stand houden van bijenvolken.

        1. Ik ben veganist. Aan het houden van bijen zitten nare consequenties voor bijen vast. Dat vertellen jullie er niet bij! En als een binnenwandelen de enige optie is. Voor waarvoor het geschkt is…..graag ook andere alternatieven noemen, en niet alleen waar 1bedrijf aan kan verdienen. Als veel mensen alternatief verpakken willen, dan bereiken jullie zwaar onvoldoende mensen. De meeste Nederlanders heen en daarvoor een te klein inkomen. Die bereik je hiermee niet. Die paar die mee willen doen zorgen niet voor de omslag.

          1. Binnenwandelen staat er in mijn vorige reactie, een gevolg van een overactieve correctiefunctie van mijn tablet. Bedoeld was: bijenwasdoekjes.

        2. Hoi Yolanda,

          Er zijn verschillende verpakkingen, 15,25 is voor 1 extra groot formaat doek. De andere verpakkingen hebben 2 tot 6 doeken afhankelijk van de grootte, die zijn 17,70 bij KitchenHugs (adviesprijs is 18,95).

          Ik heb de bovengenoemde kortingscode overigens weer aangezet voor februari 2016.

          Hugs, KitchenHugs.nl

Reacties zijn gesloten.