Voedsel waar je 100 van wordt? Eet meer peulvruchten!

Peulvruchten
Als je honderd wil worden, eet dan vaker bonen dan vlees. Dat is in ieder geval wat een onderzoek in verschillende culturen bevestigt. De enige voedingsstof die wereldwijd geassocieerd wordt met lang leven zijn peulvruchten, aangevuld met verse groenten en kruiden, gezonde vetten als kokos- of olijfolie, en kaas en yoghurt. Ook hoe je eet is belangrijk: bescheiden porties en de grootste maaltijd ’s middags. En levensstijl: beweeg, lach veel, houd van mensen.
Volgens ‘Blue Zones’ onderzoeker Dan Buettner bepalen genen maar 20% van je levensverwachting. Aan de overige 80% kun je dus zelf iets doen. De Blue Zones zijn vijf gebieden op aarde waar je de meeste hoogbejaarde en kerngezonde mensen vindt. Tot nu toe zijn er vijf gevonden, waarvan er twee in de Middellandse Zee liggen. De andere drie liggen in Japan, Costa Rica en Californië.
In al deze gebieden worden traditioneel veel bonen gegeten, per streek weer andere. Ook de aan peulvruchten verwante zaden, granen en noten worden er veel gegeten, gecombineerd met veel groente en fruit en af en toe aangevuld met wat vlees. kaas, vis om aan je eiwitten te komen. Af en toe een goed glas wijn is niet verkeerd. In de blue zones Ikaria en Barbagia, Sardinië, komt alleen op zondag vlees op tafel. Een wereldwijd onderzoek van het National Ageing Research Instituut in Australië had als conclusie dat peulvruchten de meest universele voedingsstof zijn voor lang leven. Ze beschermen onafhankelijk van klimaten, etniciteit of dieet het beste tegen risico’s van ouder worden zoals aderverkalking en overgewicht.
Schoonspoelen
Hoe dit kan? De reden is vrij eenvoudig: bonen en peulen geven snel een vol gevoel en de honger hoef je dus niet meer op te vullen met hompen kaas, moten vis en lappen vlees. Ze zitten stampvol antioxidanten, vitaminen en mineralen. De vele vezels zorgen ook dat je darmen er goed van ‘schoonspoelen’. Zoals de Chinezen zeggen: de dood zit in je darmen. Of Maarten ’t Hart  in zijn boek het Dovemansorendieet: ik mag van alles snoepen, zo lang ik er maar flink van ga poepen.
De levensstijl van individuele kerngezonde hoogbejaarden buiten de ‘Blue Zones’ bevestigt dit. De oudste mens van dit moment, de Japanner Jiroemon Kimura (115) zweert bij broodjes met zoete bonenpasta. Zijn advies: eet bescheiden porties, overeet jezelf nooit. De honderdjarige Engelse Indiër Fauja Singh loopt elk jaar de marathon en leeft vooral op linzen, groene groente, ongerezen brood en yoghurt. Hij drinkt veel water en gemberthee en eet niets wat gebakken of gefrituurd is. De Amerikaan van Nederlandse afkomst Walter Breuning, die 114 werd, ontbeet en lunchte stevig, maar nam ’s avonds alleen wat fruit. Dat is ook hoe Zenmonniken leven en wat de Indiase gezondheidsleer Ayurveda zegt: hoe later op de avond, hoe eenvoudiger. Om acht uur kun je nog een soepje nemen, om negen uur een kommetje rijst, maar beperk je vanaf tien uur tot een glas amandelmelk.
Om in de stemming te komen: een recept voor bonenstamppot van Ikaria, een van de ‘blue zones’.
Ingrediënten: pondje droge bonen, een gehakte ui, verse tomaten in stukjes, drie bladen boerenkool, gehakte peen, drie eetlepels gehakte peterselie, een eetlepel gehakte dille of venkel, olijfolie. Bonen koken, afgieten en weer water erbij doen. Als na anderhalf uur de bonen bijna gaar zijn, doe dan de groentes en kruiden erbij tot beetgaar stoven. Vuur uit en twee eetlepels olijfolie erbij, en zout naar smaak. Eet smakelijk!
 

Over de schrijver

2 gedachten over “Voedsel waar je 100 van wordt? Eet meer peulvruchten!”

  1. Pingback: Hoe zie jij eruit over 20 jaar? - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.