Voedsel wordt juist goedkoper

Foto: Unhindered by talent, Flickr

Er zijn wereldwijd grote zorgen over de stijgende voedselprijzen. In tien jaar tijd zijn de prijzen voor eten met 80% gestegen, aldus de FAO, de landbouworganisatie van de VN. Volgens sommige experts zijn de hoge voedselprijzen een gevolg van een combinatie van klimaatproblemen, een groeiende wereldbevolking en een grotere vraag naar biobrandstof.

Een agrarisch econoom van Wageningen Universiteit, Niek Koning, stelt echter dat de hoge voedselprijzen een tijdelijk effect zijn.

“prijzen bewegen als een gek heen en weer”

Koning denkt dat de algemene trend is dat voedselprijzen dalen . Koning: “De hoge voedselprijzen zijn een gevolg van instabiele landbouwmarkten. De prijzen bewegen als een gek heen en weer. In 2008 waren ze hoog, daarna laag – in 2009 maakten veel Europese boeren verlies – en nu zijn ze dus weer hoog”

Deze instabiele markten zijn overigens wel een probleem. Vooral arme mensen zijn direct de dupe van hoge prijzen. Ook is het moeilijker om te investeren in nieuwe technologieën. Koning: “Kijkend naar de lange termijn, moeten we investeren in nieuwe technologie om de productie te verhogen. Het vervelende is dat de huidige instabiele landbouwmarkt deze investeringen ontmoedigt. Het is hollen of stilstaan.”

Bron: Oneworld, Wageningen Universiteit, BBC news

Lees ook

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020