Dit weiland in Amsterdam veranderde in een voedselbos

Ken je de film Kiss the Ground? Een documentaire, die laat zien dat overal ter wereld alternatieven ontstaan voor het huidige voedselsysteem. Alternatieven waardoor de uitgeputte bodem herstelt, waardoor biodiversiteit toeneemt én waardoor we weer gezond en gifvrij voedsel op ons bord hebben. En nu ook in Amsterdam. Een aantal jaar geleden is gestart met de aanplant van het eerste voedselbos van Amsterdam en zij willen de activiteiten verder uitbreiden.

MijnStadstuin

Op een kale vlakte van een 4 hectare groot weiland in Amsterdam-West werd in 2014 MijnStadstuin gestart. In de jaren daarna transformeerde het weiland in een florerende hub voor vernieuwende stadslandbouw die burger en voedsel dichter bij elkaar brengt. In 2016 maakte MijnStadstuin een begin met de aanleg van Voedselbos Amsterdam. Ze experimenteren volop en laten in de praktijk zien dat een voedselbos een mooi alternatief is voor het bestaande landbouwsysteem.

The Pollinators 

Samen met The Pollinators organiseerde het Voedselbos Amsterdam in 2018 voor de eerste keer het Tree Fest. Meer dan 500 bezoekers verrijkten het voedselbos met nieuwe bomen en struiken. Inmiddels staan er meer dan 1000 bomen in het jonge bos en rond de 150 soorten bomen en struiken die eetbare vruchten, noten en bladeren produceren. In 2020 verkochten ze de eerste opbrengsten van het Voedselbos.

De toekomst

Het Voedselbos Amsterdam wil zich de komende jaren verder ontwikkelen en organiseert daarom een crowdfundingcampagne om het bos uit te breiden met meer dan 250 bomen en struiken. En de aanleg van een kruidenlaag. Ook ontwikkelen we een educatief programma, zodat vanaf volgend jaar vele stadsbewoners – jong en oud – kunnen leren over voedselbossen en samen er de vruchten van plukken.
Daarnaast organiseren ze op 22 november een buitendag. Tijdens de buitendag mag je komen helpen met het onderhoud en er tegelijkertijd meer over leren.
Voedselbos Amsterdam

Treevember

Vind je het idee van Voedselbos Amsterdam geweldig, maar woon je niet in de buurt? Dan kun je ook bijdragen aan een voedselbos bij jou in de buurt, of meedoen aan Treevember. Tijdens Treevember kun je bij jou in de buurt gratis een boombommetje ophalen en planten.

Over de schrijver