In dit voedselbos van 3 hectare groeit biologische groente en fruit

In de stad Atlanta (Georgia, USA) is een voedselbos van 3 hectare, ofwel 30.000 m2 in aanbouw. Het bos zal de inwoners van Atlanta voorzien van gratis biologisch fruit, noten, groente, paddenstoelen en kruiden.

Leegstaande landbouwgrond

Het stuk grond waar het bos groeit, stond al langer leeg in een arm deel van de stad. Ooit werden er pecannoten verbouwd, maar dat was lang geleden. De grond en de boerderij waren volledig overwoekerd. Het was het plan om er huizen op te bouwen, maar dat gebeurde nooit.

Probleem met vers voedsel

Voor Atlanta is dit bos heel belangrijk, om gezond en vers voedsel toegankelijk te maken voor de inwoners. Meer dan een half miljoen mensen wonen in een zogenaamde ‘food desert’. Het is een probleem om aan verse groente en fruit te komen. Daarnaast leeft een derde van de inwoners onder de armoedegrens.

De start van een voedselbos

De stad Atlanta, diverse fondsen, non-profits en vrijwilligers sloegen hun handen ineen toen er een plan kwam voor het bos.  Samen kochten ze het stuk grond en veranderden het in het grootste nationale voedselbos. Het is nu vrij toegankelijk voor iedereen. Er staan meer dan 100 noten- en fruitbomen, maar ook tomatenplanten. De komende tijd is de productie nog laag, want sommige fruitbomen geven pas na een aantal jaar vruchten, maar de investering is voor de lange termijn. Over vijf jaar zal het bos heel veel monden kunnen voeden. Daarnaast is het een plek om in contact te komen met de natuur.

Onderhoud door vrijwilligers

Het bos wordt nu onderhouden door een aantal betaalde mensen en vrijwilligers. Daarnaast zullen er studenten opgeleid worden en zijn er cursussen urban farming.

Voedselbossen in Nederland

Hoe mooi zou het zijn als ieder dorp en elke stad in Nederland ook een voedselbos krijgt met eetbare en andere nuttige planten? Zo ver zijn we nog niet, maar Nederland is een eind op weg. De laatste jaren zijn een hoop bossen aangelegd. We maakten een lijst, zodat je een voedselbos kunt vinden bij jou in de buurt.

Over de schrijver