Voedselbos in Overijssel zoekt tiny house-bewoners

Het plan ontstond een tijd geleden, toen Jeroen en Anneke een stuk grond van 28 hectare (ongeveer 30 voetbalvelden) van hun ouders erfden. Nu staat daar nog een productiebos van populieren, maar dat wil het tweetal veranderen. “De omgeving heeft niks aan dit bos. Het is puur bestemd voor de productie van hout. Het is een monocultuur: de flora en fauna is eentonig. En er zijn geen wandelpaden,” legt Anneke uit. Daarom willen ze het bos omtoveren tot voedselbos met aan de rand tiny houses. “De bewoners kunnen dan helpen bij de aanleg en het onderhoud van het voedselbos.”

Voedselbos met tiny houses

Het stuk land ligt aan de rand van Dedemsvaart, in de gemeente Hardenberg, zo’n 35 kilometer van Zwolle. Het is al vier generaties in de familie, maar zowel Jeroen als Anneke hebben hun eigen werk en willen dat nu niet opgeven. “Toen kwam de vraag: wat gaan we dan met deze grond doen? Het leek ons leuk als anderen ook kunnen meegenieten van het land en zo ontstond het idee van een voedselbos met tiny houses.”

De provincie steunt het plan, maar de gemeente is nog wat afwachtend. “Zij vragen zich af of er überhaupt een groep mensen bestaat, die geïnteresseerd is in zo’n project.” Om de doelgroep in kaart te brengen en geïnteresseerden te verzamelen, plaatsten ze een oproep op de site van Marjolein in het Klein. Daar kregen ze een overweldigend aantal positieve reacties op.  “We zijn echt op zoek naar mensen, die verstand hebben van permacultuur, zodat we er samen iets moois kunnen maken. Dat lijkt ons echt fantastisch,” zegt Anneke.

Klein beginnen

Samen met haar broer is ze al een tijdje bezig om het project van de grond te krijgen. “We hebben deze week weer met de provincie gesproken. In dat gesprek is duidelijk geworden, dat we eventueel goedkeuring zouden kunnen krijgen voor één tot anderhalf huisje per hectare. Maar de gemeente moet ook nog in beweging komen.” Wanneer het project van start kan gaan, is dus nog onduidelijk.

“Het is sowieso  niet een project dat je in één keer doet. Het land is groot en er moet eerst gekapt worden. Daarna moet de grond stukje bij beetje weer vruchtbaar gemaakt worden, zodat mensen ervan kunnen eten en leven en er kunnen wonen.”

Verbinding met elkaar en de natuur

De tiny houses moeten de mensen zelf regelen. Voor de grond betalen ze pacht. “Van dat geld gaan we het voedselbos aanleggen,” legt Anneke uit. “Ons doel is echt om mensen te verbinden: met de natuur en met elkaar. Het moet echt een community worden. In beginsel is het bos voor de bewoners bedoeld, maar als het zo groots wordt, kan je in de toekomst ook mensen uit de omgeving een abonnement aanbieden bijvoorbeeld, waarmee ze kunnen komen plukken.”

Wat vind jij van dit project in Overijssel? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

79 gedachten over “Voedselbos in Overijssel zoekt tiny house-bewoners”

  1. Naar deze vorm van wonen en leven met anderen, waarbij de footprint op deze aarde en het milieu wat steeds verder onder druk komt te staan zo klein mogelijk wordt spreekt mij enorm aan.
    Even los van allerlei vragen rond hoe en wat zou ik mij hier graag voor willen inzetten als ik over enkele maanden met pensioen ga

  2. Dit is een geweldig plan, vooral met de mogelijkheid om een groot woningprobleem mede op te lossen. Dat moet elke Gemeente toch willen. En als het ook bijdraagt aan meer groen en biodiversiteit dan moet je dit zeker een kans geven.

    Steun zelf al een tijdje het Leuker voedsel bos met crowdfunding via “Grootouders voor het klimaat, onderdeel van Urgenda.
    In het Leuker voedselbos zijn helaas geen tiny houses opgenomen, jammer.
    Een voedselbos duurt best een aantal jaren voordat de productie opgang komt, daarnaast moet de eigenaar ook gewoon kunnen blijven leven.

    Daarom vind ik een beetje hulp met crowdfunding best verantwoord. Ons geld alleen maar op de bank laten staan is tegenwoordig ook niet erg zinvol. Als je schenkt of doneert aan dit soort projecten krijg je er altijd iets moois en groens voor terug. Het komt zeker onze kinderen en/of kleinkinderen ten goede.

    Hoe meer voedselbossen met tiny houses, hoe beter !

  3. Ik vind dit een fantastisch initiatief waar ik graag een bijdrage aan zou willen leveren.
    Volgend jaar ga ik met pensioen en ga dan zeker een overstap maken naar een Tiny house en ben dus samen met een aankoop makelaar druk aan het zoeken in Overijssel Gelderland en Drenthe.
    Om dit kunnen realiseren realiseren met een voedselbos is geweldig en ik zou hier graag aan willen meewerken en in contact willen komen met de initiatiefnemers

  4. Hoi lieve mensen,

    Geweldig hoe mooi kan het zijn en worden, om dit neer te kunnen zetten.
    Wij hebben in het begin mee geholpen in het ecodorp Boekel als vrijwilliger.
    Het buiten wonen en zo`n mooi project daar willen wij graag aan mee werken.
    Graag willen we met jullie in contact komen om te kijken wat jullie project biedt.

    Dit doet mij denken aan de boeken van Anastasia een huisje op 1ha grond.
    Warme groet Ed en Marjo.

  5. Lijkt me geweldig. In mijn ideaal plaatje zie ik dan deels voedselbos, deels diervriendelijke huisvesting voor paarden geïntegreerd in de natuur. Zodat paard en natuur elkaar kunnen verrijken.

Reacties zijn gesloten.