HetkanWEL test biologische en plantaardige maaltijdboxen direct van de boer!

Het werd een ware hype tijdens de eerste coronalockdown: boodschappen doen bij de boer. Het bleek niet alleen een leuk uitje in een tijd waar bijna niets mocht, maar toch ook vaak lekkerder, verser en natuurlijk veel beter voor het milieu dan de in plastic verpakte groenten uit de supermarkt die van ver moeten komen. Ook nu de ergste storm is gaan liggen blijft shoppen bij de boer ongekend populair, maar wordt er ook gezocht naar een manier om het de mensen wat makkelijker te maken. Voor wie wel graag lokaal en met liefde geproduceerde producten wilt blijven afnemen, maar het gemak van een maaltijdbox mist, zijn er daarom tal van voedselboxen ontwikkeld die direct bij de boer vandaan komen. Wij zetten ze voor je op een rijtje!

Boerschappen Box

De Boerschappen Box is samengesteld met producten van boeren die werken met respect en liefde voor natuur, dier en milieu. Hoewel niet alle producten in de boxen biologisch zijn kijkt Boerschappen wel kritisch naar de denk- en werkwijze van de bij hun aangesloten boeren. Zo mogen deelnemende boeren geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken en  moeten ze voldoen aan de kernwaarden van Boerschappen: tijd om te groeien, natuur waar mee samengewerkt moet worden en liefde voor het product. Dierenwelzijn staat bovenaan de lijst. Er zijn verschillende boxen waar je uit kunt kiezen: van een complete box met groenten, vlees en vis tot vegetarische en vegan boxen. De recepten zijn verrassend en ergens aan vast zit je nooit. Wij mochten de vega box proberen en kregen voor 3 maaltijden zo’n grote karrevracht verse groente binnen dat we de hele dag van blijdschap rond huppelden. De maaltijden waren heel toegankelijk en stonden redelijk snel op tafel. Elke maaltijd had meerdere soorten groente als ingrediënt. Boerschappen heeft 6 verschillende boxen met prijzen vanaf 29,70 (oogstbox voor 2 personen) tot 46,45 (gemaksbox voor 2 personen). Hiervoor krijg je 3 maaltijden.

Boerenbox Nijmegen

Boerenbox Nijmegen is een initiatief van Nijmeegse studenten die middels het aanbieden van maaltijdboxen van lokale boeren een duurzamer voedselsysteem willen creëren. Samen met Oregional, een agrarische coöperatie van 35 lokale boeren, zorgen ze er voor dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en hun medestudenten worden voorzien van producten waarmee verse en lokaal geproduceerde maaltijden gemaakt kunnen worden. De boxen zijn vegetarisch, maar bevatten wel eieren en melkproducten. Bijkomend voordeel voor studenten: de recepten zijn makkelijk en snel omdat ze volgens eigen zeggen ‘nog steeds aan het leren zijn een masterchef te worden’.

Support Your Locals

De campagne ‘Support Your Locals’ – een samenwerking tussen Taskforce Korte Keten en campagnebureau Food Cabinet – roept heel Nederland op om lokale voedselproducenten in de armen te sluiten en samen korte ketens op te bouwen. Het aanbod is groot en Nederland-breed. Een handige kaart laat zien wat er allemaal waar verkrijgbaar is – van fruitbox tot borrelbox en van een biologisch ossenvleespakket tot lokale maaltijdboxen – de keuze is enorm. Zo haal jij niet alleen verse, lekkere producten in huis, maar help je ook kleine producenten de crisis door te komen.

De krat

In De Krat vind je duurzame en lokale producten die rechtstreeks bij de boer vandaan komen. Ze hanteren een duurzaam beleid, wat betekent dat er met de seizoenen wordt meegekookt, er alleen verse, lokale producten worden gebruikt en dat de producten die niet in Nederland groeien of gemaakt worden altijd fairtrade en/of biologisch zijn. Verwacht niet alleen maar gangbare producten: de Krat koopt graag oogsten op die niet op tijd verkocht kunnen worden of qua vorm wat gek zijn uitgepakt. Zo gaan ze ook nog eens voedselverspilling tegen! Ook hier zijn verschillende opties mogelijk: van gemakskrat tot uitgebreide culinaire inspiratiekrat voor het weekend. Wij mochten de vega en het vegan krat testen. Je krijgt letterlijk een krat boordevol groenten binnen met verrassende recepten. Het was iets meer niveau chef dan de andere pakketten die we binnen kregen (denk aan zelf de maïskorrels van de kolf snijden in plaats van uit een potje gebruiken). Je moet er dus even de tijd voor nemen, maar dan krijg je wel iets heerlijks op tafel wat je zelf niet zo snel zou maken. Onze favoriet was de curry met een eigen gemaakte pasta als basis. Er zijn 6 verschillende kratten waar je uit kan kiezen. De gemiddelde krat kost 43 euro voor 2 personen voor 3 maaltijden.

Lekkernassuh (Den Haag)

Lekkernassuh is een georganiseerde gemeenschap van mensen die samen werkt richting de visie van een eerlijk, lokaal voedselsysteem in en rondom Den Haag. Er zijn twee vaste leveranciers waar de organisatie een groot gedeelte van de groenten inkoopt: Hoeve Biesland in Delfgauw en Landzicht Biologisch in Strijen. De rest komt van andere lokale boeren. Het aanbod is altijd seizoensgebonden. En je vindt ook ‘afgekeurde’ groenten in je pakket, die om cosmetische redenen niet in een reguliere supermarkt terecht zou komen.

Rechtstreex (Den Haag en Rotterdam)

Rechtstreex bouwt aan een eerlijke, lokale voedselketen. Je kunt er verse, seizoensgebonden boodschappen doen direct bij boeren en makers uit je eigen regio. Je bestelt gemakkelijk online en haalt je lokale favorieten op bij een afhaalpunt of laat ze thuisbezorgen. Zo weet je weer waar je eten vandaan komt en steun je boeren die werken aan een aantrekkelijk landschap in jouw regio. Iedereen in deze lokale voedselketen heeft een gezicht en is net zo betrokken bij goed eten als jij.

Rechtstreex is eigenlijk een volledige supermarkt, maar dan met alleen maar lekkere, lokale producten. Via de website kun je er heel gemakkelijk losse producten bestellen, zoals kaas, groenten, fruit, pasta of bevroren curry’s die je alleen maar hoeft op te warmen, maar je kunt ook kiezen voor een abonnement. Denk bijvoorbeeld aan een groente- of fruitabonnement. Daarnaast kun je ook kiezen voor een volledige maaltijdboxen, waarbij je genoeg verse seizoensgroenten en lokale producten krijgt om 3 lunches en 3 diners voor 2 personen te maken. En het leukste aan Rechtstreex is dat je het kan ophalen bij een afhaalpunt in de buurt. En dat is niet alleen heel handig, maar ook gezellig. Je ontmoet namelijk weer mensen in de buurt, die net als jij graag duurzaam en lekker willen eten. Heb je daar iets minder behoefte aan? Dan kun je je bestelling ook gewoon thuis laten bezorgen.

De Streekboer (Friesland en Groningen)

In Friesland en Groningen brengt De Streekboer al jarenlang boer en consument bij elkaar met het idee dat lokaal eten gezonder en eerlijker is voor iedereen. En daarom is het de missie van De Streekboer om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Het geluksgevoel dat Sandra Ronde – van der Laan ervaart als al die verse producten, rechtstreeks van het land op mijn bord liggen; dat gunt ze iedereen. Door middel van De Streekboer wordt het voor iedereen mogelijk op een gemakkelijke manier allerlei producten van lokale boeren te kopen. Er zijn afhaalpunten, maar De Streekboer bezorgt ook.

De VeganBox

De VeganBox gaat over lekker en gemakkelijk vegan koken. Op die manier hoef je nooit meer de vraag te stellen: wat eet je dan? Wij mochten een box met 3 maaltijden voor 2 personen testen. De gerechten komen in 3 losse papieren zakken, zodat je niet de ingrediënten zelf bij elkaar hoeft te zoeken, maar simpelweg een maaltijd per tas kookt. De recepten zijn eenvoudig te maken, dus je hoeft geen chef te zijn die heel erg goed kan plannen, timen en multitasken. Wij maakten rijst met broccoli en vegan balletjes, noedels met paksoi, wortel en tofu in pindasaus en een tajine van couscous met kikkererwten, tomaat en spinazie. Alles stond binnen een half uur op tafel. De VeganBox kost 42,50 euro voor 3 maaltijden voor 2 personen. Je kan ook voor 2 of voor 6 maaltijden kiezen. De ingrediënten zijn vers, zoveel mogelijk seizoensgebonden en lokaal en altijd biologisch. Tot 30 november kun je een VeganBox bestellen met 25% korting met de code hetkanWEL of via deze link.

Ekomenu

Bij Ekomenu worden de gerechten aangepast aan jouw levensstijl. Zo wordt gezond en lekker eten makkelijk gemaakt. Je kunt kiezen uit 13 levensstijlen, zoals vegan of gluten-lactosevrij. Elke week staan er 25 recepten klaar waar je uit kunt kiezen, met genoeg plantaardige opties. Het is een flexibel lidmaatschap, dus je kunt het aantal personen, maaltijden en frequentie zelf selecteren. Je krijgt de gerechten in papieren zakken thuisbezorgd (je kunt het ook afhalen) met receptenkaarten. De ingrediënten zijn biologisch en komen direct van de boer! Je kunt al mee eten vanaf 4,85 per maaltijd. Het zijn makkelijke recepten die snel te maken zijn dus je staat niet lang in de keuken. Wij maakten chana masala met rode rijst en koriander, spaghetti met broccoli, tatsoi en karmasan en pitabroodjes met pulled seitan en een salade met légumaise dressing.

Hofweb

Met passie voor biologische producten verzorgt Hofweb wekelijkse boodschappen thuis. Vanuit de Flevopolder, het hart van biologisch boerend Nederland, werken zij elke week opnieuw aan zo breed en vers mogelijk aanbod direct van de boer. Hofweb heeft contact met ongeveer 50 boeren die door het jaar heen hun producten aanbieden. Hofweb verzamelt de producten, verpakt ze per huishouden en bezorgen het bij jou thuis. Dit doen zij al sinds 2004.

Missen we nog een bedrijf in deze lijst? Zelf wachten we met smart op de Vejibox, die binnenkort de markt betreedt: helemaal plantaardig en thuisbezorgd. Op wie wacht jij? Of waar maak je gebruik van? En wat zijn je ervaringen? We horen het graag.

Lees ook waarom een goede bodem zo belangrijk is voor het eten op ons bord. En hoe boer Erwin Westers in Groningen werkt aan het verhogen van voedingswaarden in zijn gewassen.

Over de schrijver

2 reacties op “HetkanWEL test biologische en plantaardige maaltijdboxen direct van de boer!”

Reacties zijn uitgeschakeld.