Het voedselsysteem omgooien: doe je mee?

Hoe graag wil jij dat het huidige voedselsysteem omgegooid wordt? Liever vandaag dan morgen, toch? Gelukkig staat Nederland alles behalve stil. De beweging Voedsel Anders organiseert dit jaar een Voedselkaravaan door het hele land. Van 25 tot en met 27 mei strijkt de karavaan neer in Den Haag. En jij kunt ook een steentje bijdragen! HetkanWEL sprak met de organisatie van de Voedselkaravaan.  
De Voedselkaravaan is een serie activiteiten op verschillende plekken in het land. “We willen de lokale beweging die zich inzet voor duurzaamheid en rechtvaardige landbouw- en voedselsystemen versterken”, vertelt Janneke Bruil. “We brengen mensen bij elkaar en besteden aandacht aan alternatieven voor het dominante voedselsysteem.” Iedereen is welkom om mee te denken: boeren, activisten, actieve burgers, studenten, kunstenaars, beleidsmakers, noem maar op.

Lokaal

De beweging Voedsel Anders organiseert de Voedselkaravaan en richt zich daarbij op vier pijlers: agro-ecologie (landbouw in samenwerking met de natuur), korte ketens (direct van boer naar consument), rechtvaardige handel en toegang tot grond. “Binnen deze thema’s is heel veel gaande, veel mensen zetten zich in, maar de verbinding moet nog gemaakt worden. Wij willen alle initiatieven zichtbaar maken en ervoor zorgen dat we meer gaan samenwerken”, legt Bruil uit.
Pexels Photo 1084543 E1526997412689
Door met de Voedselkaravaan door het hele land te trekken, wil Voedsel Anders zich focussen op lokale en regionale initiatieven. “De activiteiten tijdens de karavaan zijn in iedere regio anders, want het wordt lokaal georganiseerd. De mensen die in de buurt wonen weten het beste welke activiteiten passend zijn voor die regio.”

Voedselkaravaan in Den Haag

Van 25 tot en met 27 mee is de Voedselkaravaan in Den Haag. In het Zuiderpark kun je kennismaken met het Haagse voedsellandschap. Je kunt meedoen aan verschillende workshops en activiteiten van het Permacultuurcentrum Den Haag, bijvoorbeeld over voedselbosranden, vaste eetbare en ‘wilde’ planten en het bouwen van een voedselvijver. Je kunt ook deelnemen aan één van de fietstochten door de stad die langs initiatieven en bedrijven gaat die werken aan duurzaam en eerlijk voedsel in de regio. Voedsellokaal de Gymzaal verkoopt lekkere regionale hapjes voor je: van sambal tot diverse kruidenierswaren. Daar zie je tegelijkertijd de voedseltransitie in de praktijk: er is een lokale versmarkt, een verpakkingsvrije winkel en je kunt samen koken met de buurt. De Voedselkaravaan gaat later dit jaar nog langs Dordrecht, Amsterdam, Dronten, Wageningen, Nijmegen en Horst. “We sluiten de Voedselkaravaan waarschijnlijk af met een grote conferentie begin 2019, zodat alle initiatieven die we gedurende het jaar zijn tegengekomen, samenkomen.”

In de toekomst

De beweging Voedsel Anders blijft zich in de toekomst ook inzetten voor het samenbrengen van organisaties, platformen en instellingen die zich inzetten voor een ander landbouw- en voedselsysteem. Wil je de beweging steunen? Sluit je dan aan via Facebook, Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over de schrijver

1 gedachte over “Het voedselsysteem omgooien: doe je mee?”

  1. Ik leeft in Den Haag met een kleine tuin achter ons appartement. Deze tuin is nog een hele wildernis. Mijn idee is om hier een (moes)tuin te creëren volgens het permacultuur principe. Graag kom ik in contact met mensen hier in Den Haag die mij hierin willen steunen.

Reacties zijn gesloten.