5 apps tegen voedselverspilling

In Nederland gooien we jaarlijks per persoon 47 kilogram eten weg. Volgens Natuur&Milieu staat dat gelijk aan 65 warme maaltijden! En dat terwijl er wereldwijd 842 miljoen mensen niet genoeg te eten hebben. Daarnaast zorgt al dat ongebruikte voedsel voor de verspilling van water, land, energie, arbeid en grondstoffen. Gelukkig zijn er steeds meer handige initiatieven, boeken, sites en apps tegen voedselverpilling. Kende jij deze anti-voedselverspilling apps al?

Slim koken

Slim Koken is een gratis app van het Voedingscentrum waarmee je veel voedsel en geld kunt besparen. De app staat vol slimme koop- en bewaartips om minder voedsel te verspillen. Naast handige tips vind je er ook allerlei lekkere recepten. Alle ingrediënten worden precies afgestemd op jouw eetwensen, eventuele allergieën en het aantal tafelgenoten. Valt een recept in de smaak? Dan kan je het opslaan in je kookboek zodat je het makkelijk terug kunt vinden. Tot slot kan je je favoriete gerechten toevoegen aan je boodschappenlijstje, zodat de benodigde ingrediënten er direct op verschijnen. Handig!

ResQ

Resq App Voedselverspilling
Afbeelding: ResQ.
ResQ is een app waarmee je de meest heerlijke maaltijden en hapjes kunt ophalen die normaal in de prullenbak verdwijnen. Restaurants en lunchrooms kunnen via de app doorgeven wat zij over hebben, waarna gebruikers de maaltijden voor een zacht prijsje kunnen reserveren en ophalen. Zo hoeven restaurants niet langer goed eten in de prullenbak te gooien en kunnen mensen die krap bij kas zitten toch genieten van een speciale maaltijd. ResQ is nu alleen nog te gebruiken in Amsterdam, Den Haag en Utrecht maar het is de bedoeling dat deze app uiteindelijk voor heel Nederland beschikbaar wordt.

Afgeprijsd-App

De Afgeprijsd-App is van het NoFoodWasted-Platform. Via deze app kan je in oogopslag zien welke producten in de supermarkt tegen de houdbaarheidsdatum lopen. Daardoor kunnen ze met korting worden aangeboden. Op dit moment zijn er al meer dan 100 supermarkten aangesloten bij de Afgeprijsd App. Dagelijks maken zo’n 20.000 consumenten er van gebruik. Volgens de ontwikkelaar van de app daalde de maandelijkse voedselverspilling bij deelnemende supermarkten wel met 18 tot 20 procent. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als deze app straks aangesloten is bij alle supermarkten in het land.

Thuisafgehaald

Thuisafgehaald - App Voedselverspilling
Thuisafgehaald is een online platform waarop je je kookkunsten kunt delen met mensen bij jou in de buurt. Heb je bijvoorbeeld te veel gekookt of teveel boodschappen in huis gehaald? Met de app van Thuisafgehaald kan je heel makkelijk maaltijden met je buurtgenoten delen. Je kunt zelf aangeven wat je precies gaat maken, hoe laat mensen het mogen ophalen, hoeveel porties je hebt en wat het precies kost. Als er mensen uit de buurt een hapje willen ophalen krijg je een melding. Als je deze goedkeurt kan je buurtgenoot het komen ophalen op het afgesproken tijdstip. Andersom kan je natuurlijk ook zelf maaltijden ophalen. Zo voorkom je niet alleen samen voedselverspilling, maar doe je waarschijnlijk ook nog leuke contacten op.

Bijzonder Thuisafgehaald

Via BijzonderThuisafgehaald kan je een kokende buurtgenoot zoeken voor iemand in een kwetsbare situatie die zelf niet meer kan koken, maar wél graag een verse maaltijd zou willen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, chronisch- of tijdelijk zieken. Het mooie van het platform is dat het niet alleen over het delen van eten gaat, maar ook over een stukje gezelligheid. Er wordt namelijk altijd gezocht naar een goede match. Het is ontzettend fijn als de (dieet)wensen en het budget op elkaar aansluiten, maar nog mooier als kwetsbare buurtgenoten iemand hebben om naar uit te kijken.

Over de schrijver