Voedselverspilling is (helaas) een bekend probleem, maar de cijfers blijven schokkend. Jaarlijks gooien we voor 2,5 miljard euro aan voedsel weg. Dat is ongeveer 340 euro per huishouden. Daar komt nog eens 2 miljard euro aan voedsel per jaar bovenop, weggegooid door producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten. Het initiatief BuurtBuik steekt daar een stokje voor. HetkanWEL sprak met Lisa van den Elsen, één van de initiatiefnemers in Utrecht.
BuurtBuik haalt overtollig voedsel op bij lokale horeca, supermarkten en groenteboeren en deelt dit met buurtbewoners in de vorm van een gratis maaltijd. Het is oorspronkelijk een Amsterdams initiatief. Lisa: “BuurtBuik is in Amsterdam een groot succes en telt inmiddels 7 locaties. In februari breiden we voor het eerst uit naar buiten Amsterdam met een vestiging in Utrecht.” Het Utrechtse team bestaat uit vijf vrijwilligers. “We zijn bij elkaar gekomen omdat we allen enthousiast zijn over de visie van BuurtBuik en dezelfde motivatie delen: als we de handen ineenslaan, kunnen we de strijd tegen voedselverspilling aangaan en mensen samenbrengen”, aldus Lisa.
Vrijwilligers halen één keer in de week overgebleven voedsel op in de buurt. Van tevoren zijn afspraken gemaakt met groenteboeren, supermarkten en restaurants. “Het bestuur maakt een fietsroute die de vrijwilligers per bakfiets afleggen”, vertelt Lisa. “Op zaterdagochtend wordt het voedsel opgehaald, zodat ’s middags kan worden gekookt. We houden de kwaliteit van het voedsel goed in de gaten voordat we ermee aan de slag gaan.”
Samen eten
BuurtBuik biedt niet alleen een oplossing voor voedselverspilling, mensen bij elkaar brengen is minstens zo belangrijk. “Iedereen is welkom om te komen eten: jong-oud, arm-rijk, Nederlandssprekend of anderstalig. De drempel om aan te schuiven is laag, omdat de maaltijden gratis zijn. Voedselverspilling is een probleem waar we met z’n allen verantwoordelijk voor zijn, dus we kunnen er ook met z’n allen een stokje voor steken.”
Iedere zaterdag is het restaurant vanaf 13:00 uur geopend. Het is niet nodig om een plekje te reserveren, maar het kan zijn dat gedurende de dag ‘op = op’ geldt. “We verzorgen een warme lunch, afhankelijk van het opgehaalde voedsel zijn dat in totaal drie gangen. We weten nooit van tevoren wat en hoeveel eten we kunnen ophalen en bereiden.”
Utrecht
De vestiging in Utrecht opent op 17 februari haar deuren in Buurthuis De Boog (Utrecht Overvecht). Op dit moment wordt door het bestuur heel hard gewerkt om alles voor elkaar te krijgen. Lisa: “We hebben een startkapitaal nodig om een aantal belangrijke zaken aan te schaffen, zoals een bakfiets om voedsel op te halen, een koelkast, potten en pannen. We hopen eind januari 15.000 euro bij elkaar te verzamelen door middel van crowdfunding, zodat we de komende jaren vooruit kunnen.”
Via de crowdfundingspagina kun je bijdragen aan de realisatie van BuurtBuik Utrecht door een bedrag te doneren, maar het bestuur is ook nog op zoek naar vrijwilligers en leveranciers. “Als vrijwilliger ben je niet verplicht om iedere zaterdag aanwezig te zijn. Je kunt het ook een keer uitproberen om erachter te komen of je het leuk vindt”, aldus Lisa. “Leveranciers mogen zich ook bij ons melden. Misschien heb je een restaurant, winkel of kantine waar aan het einde van de week nog bruikbaar voedsel wordt weggegooid, wij komen het graag ophalen!”
Toekomstdromen
Het bestuur van BuurtBuik Utrecht is al maanden druk met de voorbereidingen. Lisa: “We kunnen niet wachten om te openen! We hopen op een groot succes, zodat meer locaties in Utrecht volgen. Maar het allermooiste zou zijn als we door middel van onze formule al het overtollige voedsel in Nederland een nieuwe kans kunnen geven, zodat we niks meer weggooien. Aan dromen geen gebrek!”
Heb je vragen, een idee of wil je als vrijwilliger aan de slag? Stuur dan een mailtje naar utrecht@buurtbuik.nl. Doneren kan nog tot eind januari via de crowfundingspagina.
4 gedachten over “Dit initiatief tegen voedselverspilling verovert Nederland”
Pingback: Dit initiatief tegen voedselverspilling verovert Nederland | SJOSKE Media
Dit is zo gaaf om te horen dat we eindelijk buiten Amsterdam ook een BB hebben.
Een trots bestuurslid uit Amsterdam Zuid.
Go for it!!
Pingback: Duurzame daad 10/50 - kijken, ruiken, proeven -
Tof artikel over een super tof initiatief!
Go BuurtBuik
Reacties zijn gesloten.