Het aantal mensen op aarde blijft groeien. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Daarin staat dat er in 2030 zo’n 8,5 miljard mensen op de wereld rondlopen en dat dit aantal in 2050 opgelopen is tot 9,7 miljard. Meer mensen betekent dat er meer voedsel nodig is. Toch wordt er nog steeds een groot deel van het eten verspild.
Dat is zonde en verre van duurzaam. Voedselverspilling tegengaan begint bij jezelf, maar waar moet je zoal op letten om hier actief mee bezig te gaan? In dit artikel geven we je een paar tips en tricks waarmee jij actief bezig bent met het tegengaan van voedselverspilling.
1. Maak weekmenu’s en koop altijd bewust
Een simpele manier om minder voedsel weg te hoeven gooien, is door weekmenu’s te maken op basis van de producten die je nog in huis hebt. Kies altijd een vast moment in de week om dit te doen, zodat je precies weet wat je nog hebt en wat je moet kopen. Let daarbij altijd op de portiegrootte, zodat je niet te veel koopt.
Om voedselverspilling te voorkomen, moet je dus koken op maat. In vrijwel iedere supermarkt vind je vandaag de dag een professionele weegschaal waarop je precies kunt afwegen hoeveel groente of fruit weegt. Zo’n weegschaal is onmisbaar met het oog op duurzaamheid en voedselverspilling. Extra groene tip: koop verse producten lokaal. Deze zijn meestal onverpakt en hoeven niet van ver te komen.
2. Restjesdag om producten op te maken
Zelfs wanneer je een weekmenu maakt en alles precies afweegt, kan het voorkomen dat je bepaalde producten overhoudt. Een ui hier, een paprika daar; soms heb je zelfs alsnog een deel van een klaargemaakte maaltijd over. Gooi niets weg, maar ga voor een restjesdag. Met zowel maaltijden die al klaar zijn als losse producten kun je alsnog wat lekkers samenstellen.
Er bestaan tegenwoordig heel wat websites waar je willekeurige losse ingrediënten kunt invullen. De website maakt vervolgens een lekker recept voor je. Heb je nog groente over die hier en daar een beetje gebutst is? Daar kun je altijd nog een lekkere soep of saus van maken. Vergeet ook niet dat je restjes vaak in kunt vriezen voor later.
3. Beter zicht in je koelkast: first in, first out
Heb je ook ooit als vakkenvuller in een supermarkt gewerkt? Dan weet je als geen ander wat ‘first in, first out’ betekent. Hierbij worden producten met de meest verre datum achterin gezet, zodat de producten met de datum die het dichtst bij is eerder worden gepakt en gebruikt. Dit principe kun je ook toepassen in je eigen koelkasten met zowel houdbare als verse producten.
Wanneer je verse producten achterin of onderin de koelkast legt, is er namelijk altijd een kans dat je ze vergeet waardoor ze bederven en niet meer gebruikt kunnen worden. Werk je echter met het first in, first out principe dan gebeurt dit minder snel. Maak een plank voor verse producten die snel bederven en leg de minst lange datum vooraan. Zo voorkom je eveneens verspilling van producten.
4. Eten over? Geef het aan je buren, familie of vrienden
Heb je toch een keer te veel gekookt? De meeste gerechten kun je goed koud houden in de koelkast en anders voor een bepaalde tijd in de vriezer stoppen. Doe dat in een daarvoor bedoeld bakje en plak op het bakje een sticker met de datum en informatie wat er in het bakje zit. De meeste producten kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren zonder dat het bederft.
Mocht je geen ruimte meer hebben in de vriezer, heb je geen vriezer of wil je je eten liever niet invriezen? Misschien is er iemand in je omgeving die blij wordt van een vers gekookte maaltijd! Klop eens bij je buren aan of stuur je familie of vrienden een berichtje. Grote kans dat er wel iemand is die het goed kan gebruiken. Zij blij, jij blij én de wereld blij!
5. Weet het verschil tussen TGT en THT en gebruik je zintuigen
Tot slot moet je weten dat veel voedsel al gauw weg wordt gegooid, omdat mensen denken dat de datum verstreken is. Dat komt door de datum die op de producten wordt gezet die vervolgens verkeerd wordt begrepen. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) en ‘te gebruiken tot’ (TGT). Producten waar THT op vermeld staat, zijn dingen als pasta, melk en drank.
Deze producten zijn na de aangegeven datum meestal nog gewoon te nuttigen. Gebruik altijd je zintuigen om te checken of dat echt zo is. Kijk, ruik en eventueel proef om dit te bepalen. Producten waar TGT op staat vermeld, zijn verse producten zoals fruit, vlees en vis. Dergelijke voedingsitems kun je na die datum meestal beter niet meer nuttigen, omdat er dan bacteriën in kunnen zitten.