De harde feiten over voedselverspilling

&Quot;Dit Vond Ik Achter In Mijn Koelkast&Quot; Foto, Andrew Winn, Flickr
“Dit Vond Ik Achter In Mijn Koelkast” Foto, Andrew Winn, Flickr

Per jaar wordt er wereldwijd 1.300.000 ton voedsel verspild, dat is bijna één derde van de wereldproductie. Hoe kan het nou dat met een groeiende wereldbevolking, snel groeiende vraag naar voedsel, en de stijgende voedselprijzen er nog zo veel voedsel wordt verspild?

Je kent het vast wel, na lekker gegeten te hebben blijft nog een klein restje onderin de pan zitten. Het is eigenlijk net niet genoeg om te bewaren en morgen op te eten. En als je het in een bakje in de koelkast zet, wordt het waarschijnlijk toch volgende week weggegooid. Dus verdwijnen deze restjes vaak in de afvalbak. Onder andere op deze manier verspillen we wereldwijd gemiddeld zo’n 105 kg voedsel per persoon per jaar.

Gelukkig ligt het gemiddelde voor Nederland lager. Volgens het Voedingscentrum ligt voor ons land het gemiddelde op 50 kg. Dat is natuurlijk nog steeds te veel, maar al wel beter.

Voedselverspilling in de keten
Helaas is er ook nog sprake van voedselverlies bij productie verwerking en het transport. In Europa en Noord-Amerika verliezen we hier nog eens 290 kg voedsel per jaar. Een goed voorbeeld hiervan is dat onze supermarkten alleen maar “perfect” voedsel accepteren. Alles wat een verkeerde vorm, grootte of kleur heeft wordt weggegooid. Alleen al hierdoor wordt 15% van het voedsel dat wordt geïmporteerd voor de Europese markt direct weggegooid.

De voedsel paradox

Terwijl wij hier meer dan één derde van ons voedsel weggooien, zijn er bijna 900 miljoen mensen in de wereld die te weinig te eten hebben.  En dit terwijl een groot probleem in de westerse wereld juist overgewicht is. Wereldwijd “lijden” er zo’n 1.6 miljard mensen aan overgewicht. Het voedsel in de wereld zou dus ook beter verdeeld worden.

Met een wereldbevolking die spoedig zo’n 9 miljard mensen zal tellen, zal het een enorme uitdaging worden om de honger in de wereld terug te dringen. Het verminderen van de voedselverspilling zal daarbij zeker een stap in de goede richting zijn. Daarbij kunnen we allemaal wat bijdragen. De term, een beter wereld begint bij jezelf, is natuurlijk een beetje een cliché geworden, maar daarom niet minder waar.

De website Ensia heeft alle feiten over voedselverspilling op een rijtje gezet in een handige infographic.

Voedselverspilling. Infographic: Todd Re, Ensia.com

Bron: Ensia, Ipsnewsworldometers

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Anti-verspillingstip: gember laten hergroeien
Deens restaurant kookt met afval voedsel

1 gedachte over “De harde feiten over voedselverspilling”

  1. "Per jaar wordt er wereldwijd 1.300.000 ton voedsel verspild, dat is bijna één derde van de wereldproductie." Het is zelfs nog een 1000 maal groter, 1.300.000.000 ton, 1.300 Mega ton oftewel 1.300.000.000.000 kg. Vergelijkbaar met 13.000 miljard appels, oftewel 2000 appels per persoon per jaar. Iets meer dan vijf appels gemiddeld per persoon per dag. In het westen is dit ongeveer 9 appels per persoon per dag. Het is echt bizar. Later in het artikel staat het wel goed.

Reacties zijn gesloten.