Voetbal kan best zonder scheidsrechter

Foto: Nicksarebi (Flickr)
Foto: Nicksarebi (Flickr)

In de nieuwe Ode (nr. 127) pleit Gijs van Oenen, docent praktische filosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, voor een ‘extreem’ experiment: voetbal zonder scheidsrechter. Een opmerkelijk voorstel, want de roep om meer scheidsrechters en het gebruik van videobeelden klinkt juist steeds luider. Maar Gijs van Oenen is serieus: “Straatvoetbal gaat ook prima zonder scheids.”

Volgens Van Oenen openen scheidsrechters en beeldmateriaal een heilloze weg van almaar meer controle. “Je kunt op iedere speler wel een camera zetten, maar daarmee krijg je het spel niet terug.” Schaffen we de scheidsrechter af, dan zal er bij een overtreding eerst een eindeloze discussie ontstaan onder de spelers. Maar op een bepaald moment zullen de spelers doorhebben dat het spel enorm wordt opgehouden, wanneer ze een overtreding begaan. Van Oenen: “Ik denk dat spelers zich een zekere mate van zelfbeperking zullen aanleren.”

Maar dat is toch heel idealistisch? Van Oenen: “Bij snooker geven spelers zelf aan wanneer ze een fout hebben gemaakt, bijvoorbeeld als ze met hun keu tijdens het aanleggen een bal heel zachtjes hebben aangeraakt.”
Volgens Van Oenen is voetbal zo gedevalueerd dat voor van alles wordt geappelleerd en de scheidsrechter zelf ook voortdurend ingrijpt. Maar een scheidsrechter weet niet meer dan de spelers; iedereen kent de regels. Maar door de aanwezigheid van de scheidsrechter pakt dit anders uit.

Van Oenen: “Spelers maken zichzelf wijs dat een overtreding mag, wanneer zij niet wordt opgemerkt of bestraft. Dat is het negatieve effect wanneer je mensen aanstelt om te oordelen over zaken die je zelf ook wel weet.”

Lees elke maand optimistisch nieuws in Ode. Koop hem nu in de winkel. Of neem een proefabonnement op Ode voor 3,33 per maand.

Lees ook:
Ubuntu — een manier van samenleven

Over de schrijver

15 reacties op “Voetbal kan best zonder scheidsrechter”

Reacties zijn uitgeschakeld.