Voetballen op zonnepanelen kan nu in Eindhoven

Kantelende Zonnepanelen. Voetballen op zonnepanelen kan over een niet al te lange tijd de normaalste zaak van de wereld worden. De techniek van de kantelende zonnepanelen bestaat al langer, maar nu is het innovatieve en duurzame sportveld werkelijkheid geworden. Onlangs werd deze Nederlandse uitvinding gepresenteerd in Eindhoven.

Voetbalveld van zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder. Logisch dan ook, dat zonnepanelen niet alleen op daken worden geplaatst, maar dat er inmiddels ook wordt nagedacht over zonnepanelen in wegen, op de daken van stadions en langs de snelweg. Ook zonnepanelen in een sportveld kunnen erg rendabel én duurzaam zijn. Een sportveld wordt op veel momenten niet gebruikt en vangt op deze momenten wel zon. Door het plaatsen van zonnepanelen in het sportveld, kan het sportveld gebruikt worden om energie op te wekken. Het gaat om een meerzijdig sportveld dat bestaat uit kantelende panelen. De panelen hebben 3 kanten. Zo kan het sportveld worden gebruikt als kunstgras, een basketbalveld en zonnepanelen. De panelen kunnen op elk willekeurig moment gekanteld worden. Het basketbalveld kan bijvoorbeeld in 14 minuten worden omgetoverd tot een voetbalveld. Doordat het sportveld kan veranderen van ondergrond, kan het veld op alle momenten van de dag goed gebruikt worden.

Eerst voetbalveld met zonnepanelen staat in Eindhoven

Het voetbalveld van zonnepanelen is een uitvinding van het Nederlandse bedrijf Cablean. Op 14 mei is het eerste meerzijdige sportveld ter wereld, in aanwezigheid van de Eindhovense burgermeester Rob van Gijzel, onthuld bij sportcentrum InnoSport in Eindhoven. Het sportveld wordt momenteel getest op gebruik. Met behulp van deze testuitslagen wordt de technologie door ontwikkeld en uiteindelijk op de markt gebracht. Volgens Peter van Dommele, directeur van Cablean, is er wereldwijd genoeg vraag naar de sportvelden.

Opbrengst zonnepanelen

Nederland telt ongeveer 20.000 buitensportvelden in Nederland. Wanneer deze sportvelden niet stil hoeven te liggen, maar ook kunnen worden gebruikt om energie op te wekken, kan dit enorm schelen in de kosten. De terugverdientijd is berekend op 5 jaar. Het sportveld kost zelf nauwelijks energie. Het kantelen van de panelen kost volgens Peter van Dommele nog geen 1 procent van de energie die de panelen opleveren. De energie die de zonnepanelen opwekken wordt gebruikt door het sportcentrum InnoSport, dat naast het sportveld ligt.

Kantelende zonnepanelen bieden vele mogelijkheden

Cablean houdt zich al een langere tijd bezig met de mogelijkheden voor kantelende zonnepanelen. Zo wordt deze techniek ook al gebruikt op bijvoorbeeld daken en gevels. De kantelende panelen kunnen, naast het opwekken van zonne-energie, ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld reclameteksten of voor het opvangen van regenwater of fijnstof. Zo kunnen deze oppervlaktes 24 uur per dag nuttig worden gebruikt. Op deze manier draagt Cablean bij aan een duurzamere wereld.

http://www.youtube.com/watch?v=iEjwndj09y0

Over de schrijver

1 gedachte over “Voetballen op zonnepanelen kan nu in Eindhoven”

  1. Pingback: Voetballen op zonnepanelen kan nu in Eindhoven | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.