Voetballen op zonnepanelen wordt een “revolutie”

Hoezo is een gevel een plat vlak? Of een voetbalveld, vangrail of plat dak? Zo ‘in the box’ gedacht. Al die platte vlakken zijn gewoon 4D, volgens Cablean wel te verstaan, het Nederlandse het bedrijf dat het uitgevonden heeft. Die vierde D staat voor duurzaamheid.
4D, 3D, plat vlak, what’s in a name zou ik willen zeggen, het gaat om het idee. En dat is, kortweg, best wel slim bedacht. En supersimpel – maar dat zijn de meeste goede ideeën.
Luchtzuivering, zonnepaneel, grasmat in één
Toe vertel ons wat het is, hoor ik jullie denken. Oké, komt ‘ie: die platte vlakken worden bedekt met draaiende panelen, die ieder een andere functie hebben. Bespeur ik hier een ‘is dit alles’?. Nou, er is meer. Want het merendeel van die vlakken heeft een duurzame functie. Zo is het voetvalveld en zo, met een derde slag gedraaid, zijn het zonnepanelen of een reclamevlak. De panelen kunnen ook fijnstof filteren en regenwater opvangen.
Zo’n voetbalveld is nog toekomstmuziek. Dat wil zeggen nog heel even want dit jaar nog krijgt VV Sliedrecht, en wie kent die ploeg nu niet?, de wereldprimeur van zo’n draaiende voetbalveld.
Draaibare gevel
Voor gebouwen is het al werkelijkheid: De duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht had deze winter de wereldprimeur. Op de gevel zijn draaiende panelen bevestigd met zonnepanelen, fijn- en stikstof filters en een reclamepaneel. Leveren, zuiveren, compenseren, communiceren, zo omschrijft het bedrijf het in marketingtermen. ‘De functies ondersteunen en versterken elkaar’, legt de uitvinder uit. ‘De motor voor het draaimechanisme gebruikt twee procent van de opgewekte energie. Met een paar uur reclame per dag, zijn de kosten al gedekt en heb je de andere functies voor niets.’
En er ligt een gigantisch potentieel: ‘Alleen al in Nederland ligt of staat 2,6 miljard m2 oppervlak te wachten voor commerciële en maatschappelijke benutting. Denk aan de duizenden kilometers geluidswal langs onze autowegen, de platte daken en blinde gevels van huizen en gebouwen, de sportvelden, die multifunctioneel gebruikt kunnen gaan worden. Het is in één klap de oplossing voor het energievraagstuk en het leefklimaat’, aldus het bedrijf.
Transitieprofessor Jan Rotmans is in ieder geval laaiend enthousiast. Hij noemde onlangs de draaiende panelen in het AD ‘een revolutie’.
Nu alleen nog de filmpjes waarin de verschillende vindingen worden gepresenteerd een beetje meer ‘out of the box’ gemaakt.

Lees ook
Vrijdag Inspiratiedag: Van parkeerplaats tot dancefloor en nog veel meer
Vrijdag Inspiratiedag: Je groene dag als energieleverancier
“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

Over de schrijver

6 reacties op “Voetballen op zonnepanelen wordt een “revolutie””

 1. Niet doen, dat draaibare veld
  Het lijkt leuk, en het is leuk, dat draaibare voetbalveld met zonnecellen. Maar niet doen. We hebben net de Maya kalender overleefd, maar dit helpt de wereld alsnog naar de verdoemenis. De investeringen in materialen en energie zijn zo groot, dat wordt nooit meer terugverdiend met de zonnecellen opbrengst. Om nog maar niet te spreken van het aluminium en beton dat hierin gaat zitten, materialen met de hoogste bijdragen in CO2 uitstoot. Het kan wellicht financieel nog wel interessant zijn, maar dat illustreert alleen maar dat ons economisch model achterhaald is en niet geschikt om goede keuzes te maken. Het is een grote verspilling van grondstoffen en energie. Niet doen dus.
  Ronald Rovers

  1. Aluminium kan hergebruikt worden, beton is onnodig voor het draaien. Dus waar is de "grote verspilling van grondstoffen en energie" op gebaseerd, of is dit slechts een vaag vermoeden?
   "het draaimechanisme gebruikt 2% van de opgewekte energie" is de bewering

 2. ik vind het niet erg duurzaam dat je panelen bevestigd op een ingewikkelde installatie (wat kost dat om te produceren en onderhouden?).
  Waarom is hier behoefte aan, er zijn genoeg oppervlakken die gewoon niet worden benut. Waar dus conventionele installaties prima passen. Waarom zou je de opbrengst van je zonnecellen verlagen door ze ook regelmatig de verkeerde kant op te draaien?

Reacties zijn uitgeschakeld.