Laat je herfstblues uit én vergroot je vogelkennis met deze web-app

Ik vind de herfst een prachtig seizoen. Die langzame verkleuring van de bomen tot een bont patchwork van bladeren, paddenstoelen (eetbaar zijn ze favoriet, maar een goede vliegenzwam spreekt ook altijd tot de verbeelding) en dan die geur! Helaas is de herfst niet alleen mooi, maar ook vaak nat en dat maakt het voor veel mensen nogal een opgave om tóch naar buiten te gaan. Dat is jammer, want juist om je herfstblues onder controle te houden is buitenlucht het perfecte medicijn. Vogelbescherming Nederland lanceerde onlangs de web-app Mijn Vogelvinder, waarmee je tijdens je herfstexpedities niet alleen kunt genieten van de herfstpracht, maar ook je vogelkennis kunt bijspijkeren.


Vergroot je vogelkennis

Altijd al willen weten welke vogel zo’n mooi liedje fluit, of welke biddende gigant er boven het weiland in de lucht hangt? Met deze nieuwe, online vogelwegwijzer kun je heel gemakkelijk Nederlandse vogelkennis bijspijkeren. De nieuwste webapp van Vogelbescherming Nederland – gratis te raadplegen via www.mijnvogelvinder.nl – neemt je mee op vogelexpeditie door Nederland. De app is ontworpen door zowel ervaren als beginnende vogelaars en biedt heel veel mogelijkheden bij het (beter) leren waarnemen van vogels. Heggenmus, karekiet, wipstaartje, bonte specht: poppen er niet direct plaatjes in je hoofd van mogelijke gevederde vriendjes maar ben je wel heel nieuwsgierig naar het vogelrijk? Dan is deze web-app misschien wel precies wat jij nodig hebt om je herfstwandeling van extra betekenis en uitdaging te voorzien.

Hoe het werkt

Je wordt door de app, zeker als beginnend vogelaar, helemaal bij de hand genomen. Als je een account aanmaakt krijg je de beschikking over een speciale vogelherkenningstool die je aan de hand van een door jouw gemaakte foto of gerichte vragen over grootte en kleur helpt om te ontdekken welke vogel je zojuist gespot hebt. De web-app biedt vervolgens ook de mogelijkheid om een persoonlijk logboek bij te houden, waarin je al je waarnemingen kunt bijhouden. Vind je het leuk om voorafgaand aan je wandeling of fietstocht al te weten welke soorten je onderweg tegen zou kunnen komen (en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien), dan biedt Mijn Vogelvinder ook een overzicht van vogels die in de afgelopen periode bij je, of in het natuurgebied waar je je bevindt, in de buurt zijn geweest. De informatie is altijd up to date omdat hij dagelijks aangevuld wordt met informatie van natuurplatform waarneming.nl. Je kunt trouwens ook gewoon vanaf je luie stoel op ontdekkingstocht en hele middagen warm en droog grasduinen door het online vogelgidsje met maar liefst 300 vogelsoorten – en hun geluiden, leefgebied en gewoontes – of de lijst van de beste vogelgebieden van Nederland.

Beter leren kijken naar de natuur

De web-app is overigens niet alleen voor vogelliefhebbers, maar eigenlijk voor iedereen die beter wilt leren kijken naar de natuur. Niet alleen heel leerzaam, maar ook heel mindfull. In de woorden van de Vogelbescherming zelf: “Want hoe leuk is het om tijdens een strandwandeling naar hollende strandlopers te kijken en dan te weten welke het zijn en wat ze doen? Dat ze jagen en dat ze, als ze abrupt stilstaan, iets eetbaars hebben gevonden. Zoals een kreeftje, worm of krabbetje”. Zo wordt vogels kijken niet alleen leuker, maar ook naar buiten gaan op een natte dag steeds aantrekkelijker.

Kun je echt geen genoeg krijgen van vogels? Dan is er ook een ontzettend leuke (en verslavende, weet ik inmiddels) vogelgeluidenquiz beschikbaar waarin je aan de hand van verschillende ‘fluitjes’ leert welk gezang, getjirp of geschreeuw bij welke vogel hoort.

Over de schrijver

3 gedachten over “Laat je herfstblues uit én vergroot je vogelkennis met deze web-app”

Reacties zijn gesloten.