Voltanken met tequila

2436613629 3Dab6F9B30
Foto: Ken Bosma, Flickr

Tequila levert niet alleen een goede kater op, maar kan ook biobrandstof leveren.

Agave planten worden al sinds de 16e eeuw gebruikt voor het maken van tequila en mescal. In Mexico staan tegenwoordig grote commerciële plantage waar per jaar rond de 249 miljoen liter tequila geproduceerd wordt, grotendeels voor de export. Daar wordt aardig aan verdiend in Mexico maar ze zouden nog meer kunnen verdienen met de agave. De plant is namelijk een uitstekende kandidaat voor de productie van biobrandstof vanwege het hoge gehalte suikers.

Net als bij suikerriet kunnen de suikers uit de agave geperst worden en gefermenteerd tot bio-ethanol. Een Mexicaans onderzoeksteam ontdekte dat de samenstelling van de celwanden van sommige agave planten minder lignocellulose bevat, waardoor er makkelijker suikers aan onttrokken kunnen worden. June Simpson en collega’s schrijven in het tijdschrift Global Change Biology Bioenergy dat deze twee eigenschappen, het hoge suikergehalte en de andere celwanden, gunstige voorwaarden voor de productie van bio-energie uit agave zijn.

Weinig water nodig

Bovendien groeit de agave in gebieden die te droog en onvruchtbaar zijn voor andere gewassen. Net als cactus kan deze vetplant heel efficiënt leven op weinig water. Grootschalige plantages zullen daardoor de voedselproductie niet in gevaar brengen en geen ontbossing veroorzaken, zoals bio-ethanol van mais en soja in verschillende regio’s doet.

4513443271 4Ebd35Db26
Foto: Celso Flores, Flickr

In Mexico zijn er behalve de plantage voor tequilla, ook plantage waar agaves groeien voor de productie van vezels voor touw en textiel. Hiervoor worden alleen de bladeren van de planten gebruikt en blijven de stammen, de piñas, over in het veld. Als de hele plant gebruikt wordt, kan het Mexicaanse schiereiland Yucatan met het huidige aantal planten vijf miljoen liter ethanol per jaar produceren.

Tequila beter met de jaren

Maar verwacht geen snelle resultaten. Zoals de echte tequila drinker ook weet, wordt ‘ie beter met de jaren. Het onderzoek wat ze gedaan hebben was naar planten van vijf en negen jaar oud. Voor de productie van één liter ethanol zijn 48 kilo van de vijfjarige plant nodig of 23 kilo van de negenjarige plant.

Een andere variant agave, de Yaax ki, zou efficiënter zijn maar die komt nu nauwelijks voor. Doordat nu altijd de Sac ki agave op plantage wordt gebruikt, is de Yaax ki bijna uitgestorven. Volgens de onderzoekers een goede reden voor het bewaren van biodiversiteit.

Bronnen: Global Change Biology Bioenergy, Duurzaamnieuws, Mexicovandaag

Lees ook:
Schoon en goedkoop rijden met elektrische auto’s

Verenigde Naties: stop met baby’s maken

Nederland krijgt er in een klap 33% zonne-energie bij

Over de schrijver