GoLDFABRIK: accessoires van fair trade goud helpen misstanden bij winning voorkomen

Goldfabrik
Bron: Goldfabrik.nl

Voor de Wereld van Morgen, de groene community van de ASN Bank, organiseert een mode Battle. Uit 38 aanmeldingen werden 2 kandidaten geselecteerd: GoLDFABRIK, die accessoires maakt met fairtrade goud, en Rem40, een modemerk dat gerecycleerde kleding en stoffen gebruikt voor nieuwe retromode. Zij nemen het op tegen elkaar om zoveel mogelijk stemmen te verwerven, die elk €5 waard zijn. De winnaar van de Battle krijgt ook een crowdsourcingsevent aangeboden. Wij interviewden beide kandidaten. Hier: GoLDFABRIK.
Hier kun je jouw stem uitbrengen voor GoLDFABRIK of Rem40
GoLDABRIK verkoopt handgemaakte sieraden van fairtrade goud. Goud is erg waardevol en heeft voor de drager vaak een bijzondere betekenis. Maar goudwinning brengt grote schade toe aan mens en milieu. Daarnaast levert de goudwinning maar weinig op voor de mijnwerkers en moeten ze zonder goede bescherming werken met giftige stoffen.
Betere voorwaarden
Fairtrade goud wordt gewonnen door kleinschalige mijnbouwers die een overeenkomst afgesloten hebben met Solidaridad of Max Havelaar. Ze winnen het goud tegen betere voorwaarden dan de reguliere mijnwerkers. Daarnaast gebeurt dit op een verantwoorde manier, krijgen de mijnwerkers meer loon en bouwen ze een pensioen op. Ook krijgen ze cursussen, zodat ze weten hoe ze zich kunnen beschermen tegen de giftige stoffen.
Nadine Kieft van GoLDFABRIK ondersteunt de verkoop van fairtrade goud en heeft haar atelier opengesteld voor ontwerpers die met dit goud willen werken: “Ik maak zelf ook sieraden van fairtrade goud en benader ontwerpers die het leuk vinden om een kleine collectie sieraden te maken van fairtrade goud. Ik zorg dat het bekend wordt bij het grote publiek en verkocht wordt.”
Boost geven aan ‘goed goud’
Bekendheid geven aan fairtrade goud is ook precies de reden waarom Nadine meedoet aan de mode Battle van Voor de Wereld van Morgen: “Ik wil een boost geven aan ‘goed goud’, zoals het fairtrade goud ook wel genoemd wordt. Het is niet gemakkelijk om aan goed goud te komen. Nog niet, want hoe groter de bekendheid, hoe meer vraag. De consument moet weten dat ze een keuze hebben bij de aankoop van hun gouden sieraad. Pas dan kan er verandering komen in de goudwinning. Veel goud dat nu verkocht wordt, is gerecycled. Heel goed, maar brengt geen verandering in de goudwinning teweeg.”
Nadine voegt eraan toe: “Ik wil ook graag dat mensen begrijpen dat fairtrade goud niet perse in ontwikkelingslanden gemaakt wordt. De grondstof, in dit geval het goud, is fairtrade. Maar wij hebben zelf een groep, Nederlandse en internationale, ontwerpers die er sieraden van maken. Dat zijn stuk voor stuk enthousiaste ambachtslieden die met de hand sieraden maken en zo hun steentje bijdragen aan een positieve verandering in de goudwinning.”
Uniek
Kieft combineert klassieke met moderne elementen, waardoor haar sieraden een nostalgische sfeer uitstralen. Zij haalt haar inspiratie uit haar jeugd, de natuur en de schoonheid van gebruikte materialen. De andere ontwerpers selecteert ze op basis van draagbaarheid en herkenbaarheid: “Ik vind het leuk als de stijlen van verschillende ontwerpers elkaar aanvullen. Zo worden de diverse smaken van de consument vertegenwoordigd.”
Van elk sieraad wordt vaak maar één stuk geproduceerd: “Heel af en toe maak ik wel eens iets dubbel, maar dan moet ik dezelfde steen vinden. Voor de rest zijn het allemaal unieke sieraden. Ik vind dat sterker. Een gouden sieraad, zoals bijvoorbeeld een trouwring, is toch een investering voor de rest van je leven.”
Hier kun je jouw stem uitbrengen voor GoLDFABRIK of Rem40
Lees ook
Ons interview met Rem40: retromode van gerecycleerde kleding
5 inspirerende modeprojecten met een goed verhaal
De strijders van de vorige Battle over water

1 reactie op “GoLDFABRIK: accessoires van fair trade goud helpen misstanden bij winning voorkomen”

Reacties zijn uitgeschakeld.