Voor Duitse fabrikanten zonnepanelen gaat het licht uit

Zonneenergiefreiburg
Foto: Derek Visser, Flickr

Eén van de drijvende krachten achter de nieuwe Duitse energiemarkt was het bedrijf Q-Cells, producent van zonnecellen. Q-Cells gaat nu failliet. Dit faillissement wordt niet alleen veroorzaakt door de zware concurrentie uit China, maar ook door het subsidiebeleid van de Duitse regering.
Nog niet zo lang geleden gold Q-Cells als het energiebedrijf van de toekomst. Ooit was het namelijk de grootste fabrikant van zonnecellen ter wereld. Tijdens de financiële crisis gold Q-Cells nog als geldmachine en kwam het in aanmerking voor een Duitse beursnotering. In de Duitse stad Bittersfeld-Wolfen, gelegen in de deelstaat Saksen-Anhalt in een gebied waar vroeger bruinkool werd gewonnen, ontstond rondom de fabrieken van Q-Cells het zogenaamde Solar Valley, vernoemd naar Silicon Valley, het creatieve koninkrijk in Californië.
Sinds een tijdje heerst er echter duisternis in het zonnedal, dat met het faillissement van Q-Cells zijn donkerste periode tot nu toe beleeft. Het energiebedrijf van de toekomst dreigt namlijk het energiebedrijf zonder toekomst worden. Q-Cells leed in 2011 een verlies van 846 miljoen euro. Solar Valley wordt qua werkgelegenheid nu met kaalslag bedreigd, hoewel daar momenteel nog velen van de 2.200 medewerkers van Q-Cells aan het werk zijn.
Duizenden kleine beleggers gedupeerd door het faillissement
Voor de Duitse zonnecelbranche komt het faillissement opnieuw als een schok. Het is namelijk al het vierde grotere faillissement dat de ernstige crisis in de branche blootlegt. Hieruit blijkt eens te meer dat fabrikanten van zonnecellen in Duitsland door concurrenten uit Azië voorbijgestreefd worden. Ondanks miljardensubsidies en uitgerekend op het moment dat stroom uit zonne-energie langzaam maar zeker concurrerend wordt. Bovendien volgen de gaten die worden geslagen elkaar steeds sneller op.
In december 2011 stevenden twee grote bedrijven in de branche af op een faillissement: het Berlijnse bedrijf Solon en de onderneming Solar Millennium uit Erlangen. In het geval van Solon nam met Indiase bedrijf Microsol de kernactiviteiten over en van de destijds bijna 1.000 medewerkers hebben er ruim 400 hun baan weten te behouden. Het faillissement van Solar Millennium had gevolgen voor duizenden kleine beleggers.
Lees het volledige artikel uit Der Spiegel in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Gezondheid 2.0: de iPhone als cardioloog
Het succes van Harry Potter ebooks
Vleesfabrikant ailliet door roze slijm

Over de schrijver

1 reactie op “Voor Duitse fabrikanten zonnepanelen gaat het licht uit”

  1. "Q-Cells begon in de zomer van 2011 een aanzienlijk deel van zijn productie naar Maleisië te verplaatsen" blijkbaar was die kaalslag er al eerder en met forse subsidie nog even te verhullen "Door de zonnepanelen subsidie steeg de vraag zo snel dat bedrijven in de achterhoede nog veel panelen aan de man wisten te brengen"
    Dat toont dat subsidie en werkgelegenheid moeilijk samengaan. Daarmee vervalt het argument "werk" voor duurzame energie. Energiebesparing is ook daarvoor aantrekkelijker.

Reacties zijn uitgeschakeld.