Voor elke verkochte Fairphone gaat €22 naar wereldverbetering

Bron: Fairphone
Verreweg het grootste deel van de kosten gaat naar het maken van de telefoon: €185. Voor belasting moet €67,50 worden betaald. Met deze twee vaste kosten is wat Fairphone zelf binnen krijgt geslonken naar €72,50. Daarvan gaat €45 naar het runnen van de organisatie — denk aan kosten voor het kantoor, personele kosten, promotie etc. €5 gaat naar reserves; er blijft dus €22 over voor, wat Fairphone noemt, “interventies”.
Dit zijn acties om de hele productieketen te verbeteren. Zo gaat er voor elke verkochte telefoon €3,75 naar zaken als het “Conflict Free Tin Initiative”. Dit zorgt ervoor dat tin op een ethische wijze gewonnen wordt, en er geen geld komt in de zakken van lokale bandieten die er hun oorlogen mee financieren. Dit gebeurt nu nog regelmatig in Congo, waar al jaren een verschrikkelijke burgeroorlog woedt.
€22 lijkt op €325 weinig, maar je moet beseffen dat bedrijven als Apple nauwelijks geld vrijmaken voor verbeteringen die Fairphone wel wil doorvoeren. Bovendien hoeft Apple vanwege de enorme hoge productie veel minder kosten per telefoon te maken. Digitaltrends berekende dat een Apple 50% marge verdient op een iPhone5. Apple verdient dus per verkochte iPhone5 ongeveer €287,50 — en dan rekenen we met het goedkoopste model (16 GB, €575). Hier zijn alle kosten die Apple zelf moet maken voor administratie, onderzoek, en promotie al vanaf gehaald.
Het bedrijf heeft dus bijna 10x zoveel geld per verkochte telefoon beschikbaar om een eerlijke en milieuvriendelijke telefoon te maken.
Hoewel Apple zegt dat het scherp let op arbeidsomstandigheden en ook geld investeert in verbetering van de keten, is het bedrijf erg zuinig in het bieden van informatie, zeker financiële informatie. Apple is de laatste jaren ook verschillende keren negatief in het nieuws geweest omdat Chinese arbeiders onder erg slechte omstandigheden moeten werkeniPhone 5 productie stilgelegd door protest over enorme werkdruk.
Kortom, de €22 die Fairphone in verbetering van de keten stopt is misschien een kleine stap, maar het is het eerste bedrijf die deze stap zet. En voor Fairphone is het een rib uit hun lijf. Laten we hopen dat goed voorbeeld doet volgen, en Apple, Samsung en andere grote telefoonfabrikanten ook hun gigantische winsten gaan investeren in een betere wereld voor iedereen.
Bron: Fairphone
P.S. De Fairphone 2 is nu ook  te verkrijgen met een mobiel abonnement! Zo is deze prachtige telefoon hard op weg om mainstream te worden en dat juichen wij van harte toe.
Bron: Fairphone
 

Over de schrijver