Van PVC vloer tot vloerbedekking van zeegras. Waar kies jij voor?

Je wilt misschien een gladde vloer om op te dansen, een zachte vloer waar je lekker op kunt liggen, een warme vloer voor je koude voeten in de winter, of een geluiddempende vloer om je zeurende onderbuurvrouw tevreden te houden, maar een vloer moet ook nog aan andere eisen voldoen. We zetten een aantal opties voor je op een rij.

Het leek wel een scene uit het kinderboek Floddertje. Mijn afwasmachine produceerde zo veel schuim, dat het er aan alle kanten uitstroomde. De blokjes waren op. Daarom had ik wat gewoon afwasmiddel in de machine gedaan en was boodschappen gaan doen. Toen ik een half uur later weer thuiskwam, stroomde het schuim door mijn mooie houten vloer – via het plafond van de onderburen – recht in het stapelbed van de lieve onderbuurkindjes. De relatie met de buren was nog wel te redden, maar mijn keukenvloer niet meer. Die bleef tot het einde der dagen hobbelig.

Ik nam me voor om nooit meer voor een vloer te kiezen, die niet tegen een stootje kon. En tegen mijn eigen onhandigheid natuurlijk. Een vloer moet namelijk passen bij je persoonlijke situatie. Hoe verwarm je je huis, hoe gehorig is het, heb je huisdieren, of juist een allergie? Het speelt allemaal mee in de keuze. Net als de vraag hoe lang een vloer mee gaat, van welk materiaal de vloer is gemaakt, voor welke ruimte deze geschikt is en natuurlijk de prijs.

PVC vloeren

PVC vloeren waren in 2020 het meest populair. Dat komt omdat ze heel praktisch zijn. Ze zijn waterdicht, dempen geluid, zijn te combineren met een vloerverwarming (en dus ook met een warmtepomp) en heel gemakkelijk schoon te houden. Daarnaast kunnen ze echt tegen een stootje en gaan ze decennia mee. Een PVC vloer lijkt van hout, maar is gemaakt van kunststof. De productie van deze vloeren kost veel energie. Daarbij worden er bij sommige vloeren weekmakers gebruikt voor de toplaag en die kunnen schadelijk zijn. Anderen hebben dat niet, of hebben een toplaag van kurk. Dat is een duurzamer alternatief.

Kies je liever voor een vloer van natuurlijke materialen, dan zijn er veel verschillende opties.

Kurkvloeren

Kurk is een relatief nieuw materiaal voor vloeren en gaat wel 10 tot 30 jaar mee. Het is afkomstig van de schors van de kurkeik. De bomen worden niet gekapt en de schors groeit om de drie jaar terug. Dat maakt het een ideaal natuurlijk materiaal. Kurk heeft ook een antibacteriële eigenschappen. Hierdoor verminderen allergenen in huis. Het is eenvoudig schoon te maken, dempt geluid en past in bijna elk interieur. Daarnaast is kurk 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar.

Bamboevloeren

Bamboe is geen hout, maar een grassoort. Het groeit heel snel en heeft daar weinig licht, water en pesticiden voor nodig. De buitenkant van de stengel wordt recht gesneden en de strips worden vervolgens op een paneel geplakt. Het heeft dan dezelfde kenmerken als hardhout: het is gemakkelijk te onderhouden en eenvoudig te installeren. Soms wordt de vloer met kunsthars verlijmd. Dat maakt de vloer nog sterker, maar dat is minder milieuvriendelijk. Net als met hout is er een FSC-keurmerk voor bamboe. Dan komen de stengels uit duurzaam beheerde plantages.

Houten vloer of parket

Massief hout is een natuurlijk materiaal. De vloer gaat lang mee en sommige mensen vinden dat deze zelfs mooier wordt naarmate het wat butsen en deuken krijgt. De vloer leeft dan echt. Houd je meer van nieuw en strak, dan kun je de vloer schuren en lakken en is die weer als nieuw. Daarnaast kun je de vloer ook recyclen en kost het weinig energie om de vloer te produceren. Maar er moeten natuurlijk wel bomen voor gekapt worden. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een houten vloer met een FSC-keurmerk. Parket bestaat uit een mix van hard – en zachthout. Alleen de toplaag is van hardhout. De onderlaag kan van houtafval zijn en dat scheelt weer in het aantal bomen dat gekapt wordt. Een houten vloer is wel gevoelig (weet ik dus uit ervaring).

Laminaat

Een laminaatvloer bestaat uit een aantal lagen, die samen worden geperst tot een stevig geheel. De bovenste laag bestaat uit een slijtlaag, waardoor de vloer tegen een stootje kan en gemakkelijk schoon te houden is. Vlekken verwijder je ook gemakkelijk. Ideaal in een huishouden waar veel mensen op bezoek komen, met kinderen of huisdieren. Laminaat kan alleen niet goed tegen vocht, als is vochtig reinigen geen probleem. Er is steeds meer laminaat te koop met een FSC-keurmerk.

Linoleumvloeren

Linoleum is een mengsel van natuurlijke materialen. De ingrediënten zijn lijnolie, kurkstof, boomhars, houtmeel, pigmenten en gemalen kalksteen. Dit wordt aangebracht op een rug van jute of canvas. Je kunt een linoleumvloer in heel veel verschillende kleuren krijgen. Als rol, waardoor er geen naden in de vloer komen, of als tegels. Het is slijtvast, gaat daardoor ontzettend lang mee en is waterbestendig.

Natuurrubber vloer

Natuurrubber komt van de latexboom. Door een snee te maken in de stam, loopt het sap eruit. Dit sap wordt vermengd met andere natuurlijke materialen. Zo wordt het hard en sterk. Door het te mixen met pigmenten kan het rubber elke gewenste kleur krijgen. De mix wordt verhit en geperst tot tegels. Er zijn ook rubberen vloeren te koop, die een mix zijn van natuurrubber en synthetisch rubber. Die zijn natuurlijk weer minder duurzaam. Natuurrubber is gemakkelijk schoon te houden, maar niet zo hard als linoleum. Heb je een zware bank, dan krijg je wel deuken in de vloer die er niet meer uit gaan.

Vloerbedekking

Een zachte vloer kan ook duurzaam en comfortabel zijn. Er zijn verschillende materialen, zoals sisal, kokos, wol of zeegras. Sisal wordt gewonnen uit de Agave en vervolgens geweven. Het heeft een lange levensduur, maar je ziet vlekken er wel goed op. Kokos lijkt op sisal, maar is een stuk harder en hariger. Mooi, maar het voelt niet zo lekker aan je blote voeten. In tegenstelling tot wol, dat heerlijk zacht is. Wol komt van dieren. Het is belangrijk om te achterhalen of het bedrijf dat de vloer levert een goed dierenwelzijnsbeleid heeft. Schapenwol werkt daarnaast vuilafstotend, waardoor de vloer schoon blijft.
Zeegras is ook een interessant materiaal. Het is namelijk een sterke waterplant. Het is daardoor belangrijk om de vloer af en toe schoon te maken met een dweil, zodat de vezels veerkrachtig en glanzend blijven.

Wat is jouw favoriete materiaal ? Laat het ons weten in een reactie.

Photo by Zen Chung

Over de schrijver

0 reacties op “Van PVC vloer tot vloerbedekking van zeegras. Waar kies jij voor?”

  1. Mijn voorkeur voor vloerbedekking is tegels: goed schoon te maken, zeer slijtvast en dus lange levensduur. Ook prima te combineren met vloerverwarming. Vreemd dat dit niet in het rijtje wordt genoemd.