Voor wereldvrede hebben we geen VN nodig maar een spray

Zak Ted1
James Duncan Davidson / Ted. Photo Editor: Mike Femia

Neuro-econoom Paul Zak vertelt er met overtuiging over: het liefdeshormoon “oxytocine” zal vrede en harmonie brengen in onze samenleving. The Guardian vraagt zich in een boeiend artikel echter af of zijn droom uiteindelijk toch een illusie blijkt.

Oxytocine is vooral bekend van het gebruik bij het opwekken van weeën, maar volgens Zak, directeur van het Centrum voor Neuroeconomie aan de Claremont Graduate Universiteit in Califorinië, is het ook de sociale lijm die families, gemeenschappen en samenlevingen verbindt en vertrouwen bevordert tussen vreemden.

Om dat te illustreren spoot hij bij een TED-conferentie in Edinburgh oxytocinespray op de achterste rij van het publiek, wat leidde tot een spontane groepsknuffel. Overigens is dat ook Dr. Paul Zak’s voorschrift voor een natuurlijke manier om gelukkig te worden: een knuffel, 8 keer per dag.

De kracht van oxytocine die de meeste sociale en economische implicaties zal hebben , volgens Zak, is de veronderstelling dat oxytocine de ‘essentie van empathie’ is. De neuro-econoom gelooft dat zijn onderzoeken een wetenschappelijke basis vormen voor de Schotse Verlichte denker Adam Smith, die meende dat mensen in beginsel wezens zijn die rekening houden met anderen en over een aangeboren capaciteit beschikken tot symapthie voor anderen.

Raymond Tallis, de auteur van ‘Aping mankind: Neuromania, Darwinitis and the Misrepresentation of Humanity’ is echter kritisch over de belofte van oxytocine. Volgens hem ontbreekt in Zak’s onderzoek het inzicht dat economische besluiten en vertrouwen gebaseerd zijn op iemand’s interactie met de gehele persoon en de complete gemeenschap. Het brein is slechts een tussenpersoon.”

Maar misschien kan Zak zijn theorie direct testen in Libië en Somalië? Wij denken aan vliegtuigen met oxytocine spray. De VN zou hem eeuwig dankbaar zijn (en niet alleen de VN trouwens).

Bronnen: The Guardian en TED

Lees ook:

Google zet vernietiging Amazone op de kaart

Elektrisch tanken binnen 1 minuut

13-jarige jongen verrast met doorbraak in zonne-energie

Over de schrijver

6 gedachten over “Voor wereldvrede hebben we geen VN nodig maar een spray”

 1. (Meer) Liefde zorgt voor meer oxytocine bij vrouwen waardoor ze ook minder snel last hebben van stress (wat ziek kan maken), verslavingen en vreetbuien… http://nl.wikipedia.org/wiki/Oxytocine

  De mannelijke variant van het hormoon oxytocine is vasopressine.
  Een tekort van vasopressine bij mannen wordt o.a. veroorzaakt door het nuttigen van alcohol en cafeïne. (Vandaar dat men veel en vaak moet plassen als er (veel) koffie, thee, cola of alcohol houdende dranken gedronken wordt)… En door een tekort aan Liefde.
  Zie ook: https://www.hetkanwel.net/2010/10/19/onderzoek-lie
  …Wat bij mannen o.a. lijdt tot agressie, een verhoogde bloeddruk, slecht geheugen, verslavingen en seksueel onrustig zijn (Polygamie, promiscue)… http://nl.wikipedia.org/wiki/Antidiuretisch_hormo

  Niet een spray maar (Meer) LIEFDE is dus de Oplossing!

Reacties zijn gesloten.