Vooral mannen slachtoffer van klimaatverandering

2246803674 3724D2Da1F
Foto: Flash.pro Flickr

Door klimaatverandering zullen minder jongens baby’s overleven, volgens een onderzoek van de universiteit van California, Berkeley.

Met behulp van 150 jaar oude familiegegevens uit Zweden en de temperatuurgeschiedenis, kwamen professor Ralph Catalano en zijn collega’s tot de conclusie dat snelle temperatuur veranderingen (één van de verwachte effecten van klimaatverandering) kunnen leiden tot een kortere levensverwachting voor sommige mannen.

In het algemeen zullen moeders minder snel een miskraam krijgen van een mannelijke foetus bij warm weer, en eerder wanneer het koud is. Jongens baby’s zijn ‘zwakker’ in een vroeg stadium dan meisjes.
Volgens het onderzoek zou warm weer het vrouwenlijf aansporen om de mannelijke foetus te houden die ze anders zouden afstoten wegens genetische foutjes.

Hierdoor zou het aantal geboorten toenemen maar ook het aantal vroeg gestorven jongens. Eigenlijk hadden deze jongens nooit geboren moeten worden, volgens Catalano. Maar temperatuurverandering maakt het lastiger voor het vrouwenlichaam om te bepalen of een foetus levensvatbaar is.

Maar er is ook goed nieuws volgens Catalano. In de loop van de tijd zal evolutie zorgen dat we ons aanpassen aan deze temperatuurverandering, als de mannen die overleven hun sterkere genen doorgeven. En op de lange termijn zullen we dus betere kunnen reageren op het gekke klimaat dat we zelf gecreëerd hebben.

Bron: Grist

Lees ook:
Een zonnepaneel op je dak

24 manieren om een groener bedrijf te worden
Kweekvlees geeft 96% minder CO2 uitstoot dan gewoon vlees

Over de schrijver

1 gedachte over “Vooral mannen slachtoffer van klimaatverandering”

Reacties zijn gesloten.