Voorbij de stress, je leven in balans

No Stress
Foto: Hamed Saber, Flickr

Betty Schouten laat zich niet zo makkelijk tegen houden. Ze begon als wijkverpleegkundige een studie klassieke homeopathie en startte een eigen Centrum voor homeopathie en Vitaliteit. Nu is ze ondernemer en verzorgt samen met een team van zeven trainers en masseuses een therapie om weer balans in het leven te krijgen: Beyond Stress. Betty: “Achter stress zitten zoveel mogelijkheden om naar jezelf te kijken. Mensen die de training afronden kunnen weer lachen.”
Beyond Stress houdt kantoor in de voormalige pastorie van de Rooms katholieke kerk van Santpoort-Noord. Van daaruit worden de trainingen gegeven, door Betty en haar team. “In ons Centrum voor Homeopathie en Vitaliteit zagen we steeds meer mensen die gestresst waren en burn-out hadden. Al voordat er allerlei stressopleidingen waren, heb ik me daar toen in verdiept.”
“Mensen die last hebben van burn-out en stress hebben een gemeenschappelijke deler: ze ervaren een enorme lichamelijke uitputting. Het is moeilijk om die mensen te trainen omdat ze zo moe en geïrriteerd zijn en overal donkere wolken zien. Veel mensen met burn-out worden naar een psycholoog gestuurd. Maar het eerste antwoord is: hoe kom je weer in je energie, hoe haal je die uitputting weg? 3 weken bijtanken met vakantie helpt vaak niet meer.”
Kun je zelf wel een training gebruiken of wil je meer weten hoe je voorbij je stress komt? Hier vind je informatie over Beyond Stress.
Betty Schouten
Betty Schouten

“Beyond Stress levert een heel gerichte aanpak om mensen eerst lichamelijk te herstellen en richtlijnen te geven om hun leefstijl te verbeteren. Een van de dingen die we doen zijn ontspanningsoefeningen. De allersimpelste is: beginnen met 20 minuten wandelen. Je laat dan alle activiteiten die je gedaan hebt rusten. Veel mensen met burn-out gaven eerder alleen maar gas, zonder tijd te nemen om te remmen. Met als gevolg: slapeloosheid, hartkloppingen, een zere maag. Kortom, hun hele systeem is in de war. Mensen zeggen wel: ‘het is alsof ik een hele verkeerde film beland ben.’ Vaak zijn het hardwerkende, nuchtere, no-nonsense mensen.”
“Als mensen zich weer enigszins lekker voelen, dan ga je pas uitzoeken wat ze wel zouden willen: grenzen aangeven, opnieuw waarden bepalen, bewust worden van patronen. Ook werken we naar de toekomst: waar wil je naar toe? Hoe ziet je werkweek er straks uit? Voor een goed werkresultaat is het ook belangrijk om die balans te hebben. Daarom geven we ook trainingen aan teamleiders en HR managers en organiseren we ‘experience lunches’. Zo helpen we om stress te signaleren en te voorkomen bij mensen op de werkvloer.”
“We leveren ook maatwerk als er speciale vragen zijn. Vorige week kwam er iemand die voor een belangrijke beslissing in haar carrière stond. We zijn gestart met klankmeditatie, zodat zij helemaal bij zichzelf was. Daarna hebben we een hartkaart gemaakt, het lijkt een beetje op een mindmap, maar dan met de vraag: waar wil je vanuit je hart naar toe? Zo wordt duidelijk waar je zelf naar toe wilt met je creativiteit. Zij heeft vanuit haar hart hele andere keuzes gemaakt, die veel minder stress opleveren.”
“De therapie heet ‘Beyond Stress’ omdat er achter stress zoveel te halen zit. Er zijn zoveel mogelijkheden om bij je zelf te kijken. Stress is het gevolg van iets. En daar achter te kijken vind ik belangrijk. Het gaat niet in de eerste plaats om stress management. Mensen die de therapie afgerond hebben leven hun eigen leven, voorbij de stress. Dat hoeft niet te betekenen dat ze hun hele leven veranderen, maar ze blijven wel dichter bij henzelf. De manier waarop mensen dat aanpakken, kan enorm verschillend zijn.”
“Als je een goede balans hebt, voel je dat je creativiteit en energie hebt, dat je lacht, dat je problemen kan oplossen. Mensen die uitgeblust zijn lachen bijna niet meer. Als je ecologisch met jezelf omgaat, ben je beter in staat om op tijd je grenzen aan te geven, om druk te hanteren en om te gaan met de dingen die in je leven gebeuren. Ook voor een goed werkresultaat is het enorm belangrijk om die balans te hebben. Uiteindelijk gaat het erom dat je meer plezier en voldoening ervaart. Genieten van de dingen die je doet, is enorm belangrijk om verder te gaan.”
Kun je zelf wel een training gebruiken of wil je meer weten hoe je voorbij je stress komt? Hier vind je informatie over Beyond Stress.

Over de schrijver

2 reacties op “Voorbij de stress, je leven in balans”

  1. Pingback: Waarom stress je ziek maakt - hetkanWEL

  2. ik heb de training gevolgd bij Betty Schouten, Beyond Stress.
    Door de aandacht en rust ben ik weer bij mezelf gekomen. Door het werken in een kleine groep ervoer ik herkenning en deelden we inzichten met elkaar, waardoor iedereen groeide. De handvatten die je krijgt zijn ogenschijnlijk eenvoudig, maar goed te integreren in day-to-day-life, zodat je stress-signalen sneller herkent en daarop kunt inspelen. Een aanrader deze training.

Reacties zijn uitgeschakeld.