Eco-banden sparen het milieu & je portemonnee

Ecologische Banden
Dit artikel is in samenwerking met autobandenmarkt tot stand gekomen
Kun je echt brandstof besparen met eco-banden? Steeds meer auto’s rijden rond met dit type energiezuinige banden. Toch twijfelen veel autobezitters nog of het nuttig is om eco-banden te kopen. Wij zochten het voor je uit en beantwoorden veelgestelde vragen over ecologische autobanden!

Eco-banden worden tegenwoordig standaard gemonteerd op auto’s van grote automerken en ook bij het vervangen van banden kiezen steeds meer consumenten voor dit type ‘ecologische’ band. Tijd dus om eens wat verder te duiken in de voordelen van deze banden.
Wat zijn eco-banden en hoe helpen ze energie te besparen?
Bandenfabrikanten beloven in de eerste plaats dat dit soort banden ecologisch zijn omdat ze minder chemische stoffen bevatten dan traditionele banden. Daardoor komen er ook minder schadelijke stoffen in het milieu bij het afslijten van de banden. Verder kun je met deze banden ook brandstof besparen. De samenstelling van de banden is aangepast zodat ze minder weerstand ondervinden van het wegdek. Dat is opnieuw goed nieuws voor het milieu want zo stoten wagens ook minder CO2 uit. En voor autobezitters betekent het natuurlijk vooral een flinke besparing op de brandstofrekening.
Hoeveel bespaar je met eco-banden?
Uit vergelijkende testen blijkt dat de verschillen tussen wagens uitgerust met klassieke banden en deze met eco-banden opmerkelijk groot zijn. De weerstand ligt veel lager bij eco-banden, soms tot wel 20%.
Uiteraard betekent dit niet dat je er ook 20% brandstof mee kan besparen. In de meeste testen werden besparingen gemeten van 0,2 tot 0,4 liter voor elke 100 gereden kilometers. Dat betekent een reductie van het brandstofverbruik met zo’n 2,5%.
Misschien lijkt dit niet veel maar op jaarbasis loopt het verschil al snel op tot enkele tientallen euro’s, zelfs als men de iets duurdere aankooprijs van eco-banden in rekening brengt. Zeker voor wie meer dan 20.000 kilometer per jaar rijdt loont het dus de moeite de aankoop van eco-banden te overwegen.
Zijn eco-banden even veilig als gewone banden?
Alle bandenfabrikanten bevestigen dat de eco-banden even goed presteren als klassieke banden. Dat wil zeggen dat de wegligging en de remafstand vrijwel gelijk zouden zijn aan die van gewone banden. Net zoals bij die klassieke banden bestaan er natuurlijk onderlinge verschillen tussen alle merken die eco- banden aanbieden.
Alle grote bandenfabrikanten hebben tegenwoordig een lijn met eco-banden zodat je als consument zelf de kwaliteit van je banden kunt kiezen, afhankelijk van de prijs die je bereid bent te betalen.
Heb jij al eco-banden? We horen graag hoe jij deze ervaart!

Over de schrijver