Dit zijn de voordelen van een eigen moestuin

Een eigen moestuin is voor heel veel mensen een droom en heeft veel voordelen. Je eigen groenten en fruit eten; zo hop uit de tuin, op je bord. En sinds de komst van de moestuinbak is die droom ook voor iedereen een stuk dichterbij gekomen, want je hoeft geen grote tuin, of stuk land meer te huren. Een moestuin kan zelfs op je balkon. We vroegen Wouter Slob van Vertisign om de voordelen van een moestuin voor je op een rij te zetten.

Het is goedkoop 

Je eigen groenten en fruit kweken is een stuk goedkoper, dan als je het koopt bij de groenteman of supermarkt. Vooral als je biologisch wilt eten, ben je daar best veel geld aan kwijt. Met een eigen moestuin of moestuintafel investeer je in de aanleg, maar dan kun je gaan genieten van wat het oplevert.

Je groente smaakt lekker 

Groenten en fruit uit eigen tuin smaken het lekkerste. Niet alleen omdat je het zelf met liefde, zorg en aandacht gekweekt hebt, maar ook omdat het op een natuurlijke manier gaat. Zonder dat je het groeiproces versnelt.

Het is gezond 

Heb je zin in sla? Dan loop je snel even naar buiten om het te oogsten. Met een eigen moestuin of kweekbak heb je altijd gezond eten in huis, van het seizoen.

Geen bestrijdingsmiddelen 

Als je een eigen moestuin hebt, weet je zeker wat er met je groenten is gebeurd. Je hoeft je geen zorgen te maken om pesticiden, of andere bestrijdingsmiddelen, als je die niet gebruikt in je eigen tuin, zitten ze ook niet op je eten.

Tuinieren is leuk 

Tuinieren is leuk en rustgevend. Het geeft zo’n goed gevoel als je een goede oogst hebt. Je steekt er energie in en krijgt een prachtig resultaat. Na een stressvolle dag op je werk kan het ook heerlijk ontspannend werken in je moestuin aan de slag te gaan. Het is een manier om te onthaasten, want de natuur groeit in zijn eigen tempo.

Delen van je resultaat 

Als je een goede oogst hebt, is het ontzettend leuk om die te delen met je vrienden of familie. Iedereen is dankbaar en laten we eerlijk zijn, geven is het leukste dat er is.

Het is leerzaam

Het onderhouden van een moestuin of kweektafel is zeer leerzaam voor jonge kinderen. Zeker nu de scholen een tijdje gesloten zijn kan het heel interessant zijn om met jouw kinderen een moestuin te beginnen en ze te leren hoe groenten groeien en waar hun eten vandaan komt. Bijkomend voordeel is dat ze hun zelfgekweekte groenten ook nog eens lekkerder vinden ook.

Je bent in beweging 

Werken in je moestuin is een goede manier van bewegen. Je bent bezig met scheppen, oogsten, je loopt heen en weer, bukt en staat weer op. Je blijft er fit bij, terwijl je nuttig bezig bent met een goed resultaat.
Wil je weten wanneer je wat kunt kweken? Check dan deze kalender.
Heb je nog aanvullingen? Laat het ons weten in reactie onder het blog.
Foto door Markus Spiske

Over de schrijver

2 gedachten over “Dit zijn de voordelen van een eigen moestuin”

  1. Square foot gardening is niet nieuw. Ik heb er al kennis mee gemaakt in 1985 in India, ontwikkeld door een Amerikaanse missionaris. Ik pas het zelf ook al 8 jaar toe en met succes.

Reacties zijn gesloten.