Voorjaarsschoonmaak? Ga voor groen! 9 tips

Tegenwoordig hebben we veel te veel rommel. Met deze tips heb je straks niet alleen lege ruimtes, maar ook minder afval én verminder je ook jouw impact op het milieu. Begin aan de voorjaarsschoonmaak met deze tips in jouw achterhoofd en je huis zal snel troepvrij zijn.
Ongewenste post
Tegenwoordig kan je veel afschriften en facturen digitaal ontvangen. Handig voor de administratie, maar ook goed voor het milieu. Neem contact op met bank, telecom- of energiebedrijf en vraag of zij de mogelijkheid tot papierloze facturatie aanbieden. Maak daarnaast gebruik van de ‘JA/NEE’-sticker, om ervoor te zorgen dat je minder onnodig afval in huis krijgt.
Neem een laptop
Een laptop neemt niet alleen minder ruimte in op jouw bureau, het verbruikt ook nog eens 10% minder energie dan een gemiddelde desktop computer. Heb je wél een desktop nodig, overweg dan een flatscreen lcd monitor. Deze neemt ook minder ruimte in én verbruikt minder elektriciteit.
Download software
Als je een nieuwe computerprogramma koopt, bewaar je waarschijnlijk het verpakkingsmateriaal en de installatiecd. Niet nodig! Alle informatie is ook online te vinden én te downloaden. De cd’s worden uiteindelijk weggegooid en dragen bij aan het wereldwijde e-waste probleem.
Recycle oude elektronica
We bewaren alles: zelfs oude tv’s, gsm’s en videorecorders. Zorg dat je het niet zomaar weggooit. Kijk naar de mogelijkheden voor recyclen, bijvoorbeeld door de fabrikant, leverancier of gemeente-afleverpunten. Want zeg nou zelf: sluit jij ooit nog die VCR aan?
Bibliotheek of online
Ongelezen kranten, boeken en tijdschriften stapelen zich binnen enkele maanden op. Je voelt je schuldig omdat je geen tijd kunt vinden om het allemaal te lezen én jouw kamer wordt er onnodig een enorme rommel van. Zeg de abonnementen op en ga naar de bieb. Hier vind je recent verschenen boeken, kranten en tijdschriften. Je leent ze op een moment dat jij er aan toe bent om te lezen en kan het na korte tijd weer terugbrengen.
Je kunt ook al veel tijdschriften, boeken en kranten online vinden. Download e-books, de Viva of Telegraaf en lees ze op je computer, iPad of e-reader. Scheelt een heleboel rommel.
Gebruik herbruikbare tassen
Bewaar jij ook alle plastic tasjes die je bij elke boodschap krijgt en nemen ze inmiddels veel ruimte in? Stap over op herbruikbare boodschappentassen, maar bovenal: gebruik ze ook! Leg ze bijvoorbeeld in de auto, zodat je ze altijd bij de hand hebt als je boodschappen gaat doen.
Jaarlijkse modeshow
We bewaren alle kleding die we ooit pasten, maar nu niet meer. Houd daarom jaarlijks een modeshow en wees meedogenloos. Als de spiegel je vertelt dat iets écht niet meer kan, doe het weg.
Weg met overbodige kleding
Je kunt kleding dat niet meer past of dat je niet meer mooi vindt in de Zak van Max doen of weggeven aan een vriendin. Maar er zijn meer mogelijkheden om van jouw oude kleding af te komen: ga naar een kledingruilfeestje of zet het op Marktplaats.
Geef het cadeau
Heb je prullaria, zoals geurkaarsen of sierkussentjes, die niet meer in jouw huisstijl passen, geef het dan weg. Bruikbare spullen kan voor jouw rommel zijn, maar voor een ander een schat!
Bron: Daily Green
Lees ook
Henk Kamp kan wel wat wind mee gebruiken
5 hoogste duurzame spaarrentes
Hier kun je terecht voor gifvrije kleding