Voorkom schimmelgroei in huis: 11 tips

Bijna iedereen krijgt wel eens mee te maken met schimmels, vooral in vochtige ruimtes met condens. Denk aan kelders, badkamers, airco’s, en vensterbanken. Ook al zijn ze een natuurlijk milieuverschijnsel, spot niet met schimmels! Ze kunnen schade aan je gezondheid veroorzaken: van astma tot maagdarmklachten en depressies.

Het belang van ventileren

Onze huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd, dat ventileren heel belangrijk is. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen. Door goede ventilatie kun je dat verminderen, waardoor schimmels minder kans krijgen om zich te ontwikkelen.

1 op de 10 woningen heeft last van schimmels

1 op de 10 woningen heeft last van schimmel. De helft daarvan bevat tabaksrook. Daarnaast is er in veel huizen binnen meer fijnstof dan buiten. Het is dus heel belangrijk om goed te ventileren. Aangezien schimmelsporen overal in het milieu aanwezig zijn, is het niet haalbaar om je huis helemaal schimmelvrij te krijgen, maar deze tips helpen tegen kolonievorming en groei van schimmels.

11 tips om schimmmel in je huis te voorkomen

1. Houd alle materialen en oppervlakken zo schoon en droog mogelijk.

2. Reinig oppervlakken waarop vocht zich verzamelt de ene dag met een oplossing van soda of zuiveringszout en de volgende dag met azijn.

3. Repareer waterlekken en andere vochtproblemen snel.

4. Verbeter de ventilatie in ruimten waar veel vocht komt zoals de badkamer. Plaats een ventilator of open een raam. Om tijdens het ventileren zo min mogelijk warmte te verliezen, zijn er speciale wtw units. Wtw staat voor warmte terug win ventilatie, waarbij de warmte van de lucht die wordt afgevoerd, wordt overgedragen aan de koele lucht die binnenstroomt. Deze warmte zou anders worden verspild.

5. Is er veel condens, dan kan een luchtontvochtiger helpen.

6. Ventileer huishoudelijke apparaten die vocht produceren, zoals de wasdroger en het fornuis.

7. Open kasten en laden geregeld zodat de lucht kan circuleren.

8. Verwijder of vervang tapijten en wandkleden/gordijnen die nat geworden zijn en niet snel gedroogd kunnen worden.

9. Gebruik geen tapijt in ruimten waar veel vocht komt zoals de badkamer of de kelder.

10. Dek koude oppervlakken, zoals koudwaterleidingen, af met isolatiemateriaal.

11. Reinig en droog uw huis na een overstroming direct en grondig (bij voorkeur binnen 24-48 uur).

Over de schrijver