Samen oud worden op het Vriendenerf

Aan de rand van Olst ligt een nieuw woonproject: Vriendenerf. Hier woont een groep actieve vijftigplussers in prachtige energie-neutrale huizen. De jongste is 57 en de oudste 75. Zij delen een groen erf met elkaar maar wonen compleet zelfstandig. Zo kunnen ze op een duurzame, zelfstandige én gezellige manier oud worden. We vroegen een van de bewoners, Thea Wiegers, naar dit inspirerende project.

Een kleinschalig woonproject

Vriendenerf

Vriendenerf is een kleinschalig woonproject dat in 2012 van start ging. Thea Wiegers vertelt enthousiast:
“Het doel van Vriendenerf is om gemeenschappelijk te wonen met gedeelde voorzieningen, in een levensloopbestendige, energieneutrale en ecologisch verantwoorde woning. De woningen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking van de architect, het bouwbedrijf en de toekomstige bewoners. Zo konden we optimale inspraak garanderen in de indeling, installaties en de materiaalkeuze. Wij wilden bijvoorbeeld graag schuifdeuren in het huis.”
“Wij zijn er vanaf het eerste begin bij betrokken en vinden het heerlijk om eindelijk in onze zelf ontworpen woning aangeland te zijn. Het was vijf jaar hard werken, maar dan heb je ook wat!”

Vriendenerf

Vriendenerf

Op het erf staan 12 woningen. Deze woningen zijn privé, maar Thea Wiegers vertelt dat ze in dit project een hoop met elkaar delen:
“De woongroep is een stukje noaberschap. Dat omzien naar elkaar is voor ons belangrijk. We willen geen thuiszorg aan elkaar verrichten maar er wel voor elkaar zijn. Door bijvoorbeeld een boodschapje te doen als iemand ziek is.”

“Op het erf is veel ruimte voor groen. Er is een gemeenschappelijke bloementuin, een moestuin en er komen bijenkasten te staan. Verder is er een fietsenstalling, een klusruimte en binnenkort ook een tuinschuur. Tot slot is er het Deelhuis. Hier zit een grote ontmoetingsruimte met een keuken, toilet, douche en een wasruimte. Boven zit een hobbyzaal en een logeerkamer met eigen toilet. Alles is duurzaam en energieneutraal.”

Bewoners

Vriendenerf

Wij waren natuurlijk erg benieuwd of er nog bewoners worden gezocht en of ze mensen met dezelfde droom willen verder helpen. Thea Wiegers bevestigde ons vermoeden, maar er is hoop:
“Er wonen 21 mensen in 12 woningen op Vriendenerf, voornamelijk gepensioneerden. Alle huizen zijn op dit moment bezet. Belangstellenden voor een eventueel vrijkomende woning kunnen zich bij het bestuur laten registeren voor het geval er een woning vrij komt. Op de website zal ook vermeld worden wanneer een woning te koop staat.”

“Mensen die een dergelijk project op willen starten doen er goed aan een projectbegeleider aan te trekken en zo snel mogelijk in contact te treden met het gemeentebestuur van de plaats waar zij willen gaan wonen. Het is ook in een vroeg stadium al van belang om bestaande projecten te bezoeken en de bewoners te vragen naar positieve en negatieve ervaringen met hun project. Geïnteresseerden mogen ook bij ons langs komen voor advies. Zij kunnen contact opnemen om een geschikt moment te vinden.”
Wil jij meer weten over Vriendenerf? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Alle afbeeldingen zijn eigendom van het Vriendenerf.

Verder lezen?

Stichting Knarrenhof creëert nieuwe woonvormen geïnspireerd op de hofjes van vroeger. Deze hofjes zijn namelijk ideaal voor mensen die comfortabel, veilig en zelfstandig willen wonen. In dit artikel lees je daar meer over en zetten we nog een aantal andere initiatieven op een rij.

Over de schrijver

26 gedachten over “Samen oud worden op het Vriendenerf”

  1. Pingback: Het Vriendenerf in Olst: Het kan wel! - Duurzaam in Salland

Reacties zijn gesloten.