Vriendschap: het geheim van een lang en gelukkig leven

Vriendschap
Bron: Foto_Di_Signorina (Flickr.com)

Eén van de best bewaarde geheimen voor een goede gezondheid en een lang leven is het hebben van een stevig sociaal netwerk dat familie, vrienden en andere relaties omvat. Uit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Cancer’, blijkt bijvoorbeeld dat vriendschap invloed kan hebben op kanker. Vrouwen met eierstokkanker die veel sociale steun kregen, hadden een lager eiwitniveau in hun bloed. Dat eiwit werd gekoppeld aan een meer agressieve vorm van eierstokkanker. Ook vrouwen met borstkanker die de nodige steun kregen uit hun sociale netwerk leefden twee keer langer als diegenen die er alleen voor stonden. Maar er zijn meer voordelen van vriendschap, we noemen er vier.
Langer leven
Mensen met een sterk sociaal netwerk hebben 50% meer kans op een langer leven, aldus een onderzoek van de Brigham Young University in Utah en de Universiteit van North Carolina. “Vrienden ondersteunen op praktisch niveau,” stelt Bert Uchino, de hoogleraar achter het onderzoek. “Ze raden je aan om naar de dokter te gaan of meer te bewegen. Daarnaast geven ze het gevoel dat je iets hebt om voor te leven.”
Gelukkiger
Geluk is besmettelijk, volgens wetenschappers van de Harvard Medical School. Het geluk verspreidt zich het best op kleine afstanden. Een gelukkige vriend op minder dan een kilometer doet de kans op geluk met maar liefst 42% stijgen. Wanneer de buurman gelukkig is, verhoogt jouw kans op geluk met 34%.
Minder snel ziek
Mensen met een groot sociaal netwerk blijken uit onderzoek minder vatbaar voor verkoudheid dan mensen die in een sociaal isolement leven. Dit blijkt uit onderzoek van de Carnegie Mellon University. Overigens is het aantal vrienden dat je hebt niet van belang, maar hoe goed je met je vrienden omgaat. Hoofdonderzoeker Sarah Pressman: “Je kunt weinig vrienden hebben, maar niet het gevoel hebben dat je eenzaam bent. Daarnaast kun je je juist extra eenzaam voelen ondanks een grote vriendenkring. Uit ons onderzoek blijkt dat juist een gevoel van eenzaamheid effect heeft op het immuunsysteem. “
Beter slapen
De Universiteit van Chicago ontdekte dat hoe eenzamer je bent, hoe meer je draait en woelt. Wanneer je met een ander over jouw zorgen kunt praten, zal dat zorgen voor een betere nachtrust. Ook blijkt uit onderzoek van professor Andrea Peterson dat er voordelen kleven aan het slapen naast een partner: “Het versterkt het gevoel van veiligheid en vermindert het gevoelens van angst en stress.”
Bron: Health.com
Lees ook
Voetballen op water
4 tips om zelf de Spelen nog duurzamer te maken
Onderbroeken, kathedralen en 12 andere opmerkelijke producten van bamboe

1 gedachte over “Vriendschap: het geheim van een lang en gelukkig leven”

  1. Pingback: Zo kun je gelukkig en gezond oud worden

Reacties zijn gesloten.