Vrijwillig in een sloppenwijk wonen

Flickr Sloppenwijk 360Magazine
Foto: Fulminating, Flickr

In Rio de Janeiro worden sloppenwijken afgebroken om plaats te maken voor hotels en stadions voor de volgende Olympische Spelen. De bewoners zijn woedend en doen er alles aan om de sloop tegen te houden.
Foreign Policy stelt de vraag waarom mensen graag in een sloppenwijk willen (blijven) wonen. Het antwoord is ontstellend simpel: omdat er niet wonen (en werken) voor veel mensen nog veel erger is. Stedelijke armoede is minder erg dan armoede op het platteland. Op het platteland is geen werk, geen onderwijs en bijna niets te eten. Sloppenwijken bieden mensen allerlei kansen om geld te verdienen en in veel gevallen kunnen kinderen naar school.
Rijke landen zijn landen waar de meeste mensen in steden wonen. (Ook in Nederland wonen nu meer mensen in een stedelijke omgeving (6,8 miljoen) dan in een landelijke omgeving (6,5 miljoen).)
In Brazilië geldt 5 procent van de inwoners van steden als “extreem arm”. Op het platteland is dat 25 procent. In sloppenwijken is de kindersterfte minder hoog dan op het platteland, ondanks de onhygiënische toestanden. Ouders hebben ondanks hun armoede eerder toegang tot bijvoorbeeld vaccinaties en gratis gezondheidsklinieken.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Lees ook:
Leven als gesubsidieerde god in Berlijn
Geen geld meer voor oude stenen
Banken in Barcelona bestormd

Over de schrijver