Vrijwilligerswerk verlengt je leven

Foto Vrijwilligerswerk
Foto: Volunteer Appreciation Day, By San Jose Library, Flickr

Mensen die vrijwilligerswerk doen leven langer. “De verschillen in overlijdenskansen zijn schokkend!”, zegt onderzoeker Rene Bekkers van de VU Amsterdam.

Vrijwilligers zijn langer gezond

Het onderzoek waaraan Bekkers werkt, volgt sinds 1992 een groep 55-plussers uit heel Nederland. De deelnemers aan het onderzoek kregen om de twee a drie jaar een enquête en persoonlijk interview en werden getest op hun fysieke gesteldheid.
Omdat het ouderen (55+) betrof, is een deel van de onderzoeksgroep inmiddels overleden. Hieruit bleek dat de mensen die vrijwilligerswerk doen een overlijdenskans van 20% hebben en mensen die dat niet doen een overlijdenskans van 45%. “Ik stond versteld dat verschil zo groot is”, zegt Bekkers.

Uit de cijfers blijkt daarnaast duidelijk dat mensen die in de loop van de tijd besluiten vrijwilligerswerk te gaan doen, daarvan opleven. Zij blijven langer gezond. Zij hebben minder last van fysieke aandoeningen en chronische ziekten, en antwoorden positiever op de vraag hoe zij zich voelen.

Gevoel van controle maakt verschil

Belangrijke reden is volgens Bekkers het gevoel van controle over het eigen leven. “Mensen ervaren verlies aan controle als negatief. Deze psychologische beleving heeft effect op de gezondheid. Mensen die controle houden, gaan minder snel achteruit.” Het gevoel dat je iets betekent voor een ander heeft eveneens een stress verlagend effect.

“Gezondheid is natuurlijk ook een voorwaarde om actief te zijn, daar hebben we rekening mee gehouden in ons onderzoek”, zegt Bekkers. Zo zie je dat mensen die gezonder waren aan het begin van het onderzoek, vaker vrijwilligerswerk zijn gaan doen. Om oorzaak en gevolg te onderscheiden, heeft Bekkers de gegevens over een lange periode bekeken.

Bron: ‘Health Benefits of Volunteering’ by Rene Bekkers, Theo van Tilburg and John Wilson

Foto: Volunteer Appreciation Day, by San Jose Library on Flickr

Lees ook:

Wie geeft het meest?

Top 5: Buitengewone mensen met een beperking

Maatschappelijk betrokken zijn DOE je: met veel plezier

Over de schrijver