Vrouw wordt slimmer van de pil

Begbie Images
Begbie Images (Flickr)

De pil komt regelmatig in het nieuws, en niet altijd even positief. Recent onderzoek toonde nog aan dat het synthetisch oestrogeen ethynylestradiol dat in de pil gebruikt wordt, moeilijk afbreekbaar is in de vrije natuur en dat hormonen die via de vrouwelijke urine vrijkomen in het milieu een rol spelen in het veroorzaken van endocriene disruptie die de seksuele ontwikkeling en de voortplanting van vissen verstoort. Maar er is nu ook opmerkelijk goed nieuws over de pil: vrouwen worden er slimmer van.

Dat beweren wetenschappers van de universiteit van Salzburg. Uit hun onderzoek komt naar voren dat de hersenen van vrouwen die een anticonceptiepil gebruiken, groter zijn. De pil lijkt met name een positieve invloed te hebben op de gebieden die communicatie en sociale vaardigheden sturen. Volgens de onderzoekers groeien de hersenen in totaal met 3%, zo viel woensdag te lezen in de Daily Mail.

In totaal bekeken de onderzoekers van de Oostenrijkse universiteit de hersenscans van 14 mannen en 28 vrouwen, van wie de helft de pil slikte. Om hormonale fluctuaties uit te sluiten, werden de hersens van de vrouwen die niet een pil gebruiken meerdere keren gescand.

Een verklaring voor het positieve effect van de pil op vrouwenhersenen is niet echt duidelijk. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat oestrogeen en progesteron, die bij pilgebruikers voorkomen dat de eisprong plaatsvindt, de verbindingen tussen hersencellen verstevigen. Wat het onderzoeksteam wel opviel is dat het met name gaat om eigenschappen waarin vrouwen sowieso meer begenadigd zijn dan mannen.

Bronnen: Daily Mail, Wikipedia, Studenten.nl, Nu.nl

Links:

Mooie vrouwen worden gediscrimineerd bij ‘mannelijke’ banen

5 tips voor 7 uur gezonde slaap

Over de schrijver

1 reactie op “Vrouw wordt slimmer van de pil”

  1. Pingback: 200.000 jaar oude Eva gevonden: we blijken allemaal familie | hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.