Vrouwen aan de pil leven langer

Sukanto Debnath
Foto: Sukanto Debnath, Flickr

Een nieuwe Britse studie concludeert dat vrouwen die de pil gebruiken minder kans hebben om te sterven aan kanker en andere ziektes. Dit is een verrassende uitkomst, want uit andere onderzoeken bleek juist dat gebruik van de anti-conceptie pil een licht verhoogde kans op ziekte geeft.

Lange termijn effecten positief

De onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen baseren hun conclusie op basis van een lange termijn onderzoek onder 46.000 vrouwen vanaf 1968. Zij vergeleken vrouwen die nooit de pil gebruikten met vrouwen die dat ooit wel deden. De wetenschappers wilden weten wat het lange termijn effect van pilgebruik was.

Het bleek dat pilgebruiksters gemiddeld 12% minder kans hadden om te sterven aan kanker en hartziektes dan vrouwen die geen pil gebruikten.

Ongezonde effecten pil verdwijnen na enige tijd

Uit andere studies blijkt dat pilgebruik een licht negatief effect op de gezondheid kan hebben. Uit dit onderzoek blijkt juist dat deze effecten verdwijnen als je stopt met de pil. Daarnaast is er dus op lange termijn zelfs een positief effect. Overigens kun je ook de korte termijn risico’s verminderen door niet te roken en je bloedddruk regelmatig te controleren, aldus hoofdonderzoeker Philip Hanaford.

De studie heeft vooral betrekking op de eerste generatie anti-conceptiepillen die nu niet meer gebruikt worden. Dr. Hanaford vermoedt echter dat ook de nieuwe generatie pillen hetzelfde gunstige effect op de gezondheid hebben.

bronnen: nu.nl, British Medical Journal en BBC News

Lees ook

Over de schrijver

1 reactie op “Vrouwen aan de pil leven langer”

  1. Pingback: Vijf slaapverwekkende tips | hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020