Vrouwen nemen strijd tegen HIV in eigen hand met vrouwencondoom

(Gastbijdrage van Rutgers WPF) Tijdens de Internationale AIDS Conferentie eind juli in Washington zullen 28.000 papieren poppetjes de aandacht vragen voor het belang van vrouwencondooms. Hiermee probeert het Universal Access to Female Condoms (UAFC) Joint Programme het Guinness Book of Records te halen met de langste keten van papieren poppetjes en de mythe te ontkrachten dat er geen vraag is naar vrouwencondooms. Met een vrouwencondoom kunnen vrouwen zelf het initiatief nemen om zich te beschermen tegen HIV of ongewenste zwangerschap. En dat is nodig ook: iedere minuut raakt een jonge vrouw ergens in de wereld besmet met HIV. En wereldwijd is 40% van de zwangerschappen ongepland.
Lees ook
De beste plaatsen ter wereld om vrouw te zijn
8 opmerkelijke feiten over borsten
De zonnige kant van seks wereldwijd
Vrouwen en meisjes kunnen zich niet altijd goed beschermen tegen HIV en ongewenste zwangerschap: vaak zijn zij afhankelijk van hun mannelijke partner om een condoom te gebruiken. Een vrouwencondoom is dan een uitkomst. Deze is gemaakt van synthetisch rubber of latex en heeft een buitenring en een binnenring- of spons. De vrouw (of haar partner) brengt de vrouwencondoom met de binnenring of spons in; deze ring of spons zorgt er voor dat de condoom op zijn plaats blijft. De buitenring blijft aan de buitenkant van de vagina. Doordat de vrouwencondoom voor het vrijen kan worden ingebracht, hoeft de seks niet te worden onderbroken.
Over een vrouwencondoom hoeft een vrouw slechts één keer te onderhandelen met haar partner, in plaats van bij iedere vrijpartij. Ook  geven sommige mannen en vrouwen de voorkeur aan het vrouwencondoom boven het mannencondoom, omdat zij seks met een vrouwencondoom als meer natuurlijk ervaren.

Hoewel vrouwencondooms al 20 jaar bestaan, zijn ze helaas in veel landen moeilijk te verkrijgen of zijn ze onbetaalbaar: in Afrika is één vrouwencondoom per 36 vrouwen per jaar beschikbaar. Onder internationale beleidsmakers en donoren leeft nog vaak de mythe dat mensen geen vrouwencondooms willen gebruiken. UAFC Joint Programme en haar meer dan 60 partners wereldwijd ontkrachten deze mythe door wereldwijd vrouwen en mannen op een papieren poppetje te laten schrijven waarom vrouwencondooms belangrijk zijn. Dit leidt tot zeer indrukwekkende boodschappen zoals:
‘Female condoms, where were you when my mother died? Where were you when my aunt died? I hope you will be there to help more people.’
En:
‘My boyfriend told me he would leave me if I wouldn’t have sex with him without a condom. I convinced him to try female condoms. And he liked them, so now I can protect myself against HIV’.
Wil jij ook bijdragen aan dit wereldrecord? Teken dan een poppetje op www.sign4femalecondoms.org. Je boodschap wordt op papieren poppetjes gedrukt en toegevoegd aan de lange keten tijdens de AIDS Conferentie.
Bron: RutgersWPF, UNAIDS 
Foto credits: RutgersWPF

Over de schrijver