Vrouwen zijn geen goede managers (vinden ze zelf)

Foto: miss604 (Flickr)
Interessant onderzoek van het Institute of Leadership and Management: in de 100 grootste bedrijven van Engeland waren er 1076 directeur-posities te verdelen, maar daarvan werden er slechts 135 bezet door vrouwen. Als je kijkt naar de bedrijven top 200 doen vrouwen het nog slechter: slechts 7.3 van de top-posities bezet is een vrouw. Maar ook op het niveau daaronder zijn vrouwen slecht vertegenwoordigd: slechts 22% van alle senior-management posities wordt bezet door een vrouw. Waar ligt dit nu aan? Het rapport geeft een aantal redenen:
– twee keer zoveel vrouwen als mannen willen geen manager worden
– 7 op de 10 mannen voelt zich overtuigd zelfverzekerd op het werk, bij vrouwen is dit slechts 5 op 10. Ook is 20% van de mannen bereid te solliciteren op een rol waarvan hij weet dat hij niet alle kwalificaties heeft; bij vrouwen is dit 14%.
– Bijna 50% van de vrouwen verwacht manager te worden, bij mannen is dit hoger: 62%.
– meer dan 4 op de 10 vrouwelijke managers heeft geen kind(eren), bij mannen is dit minder dan 3 op 10. En 15% van de werkende vrouwen vindt dat ‘zorgen voor het gezin’ een belemmering is voor hun carriere ontwikkeling; slechts 7% van de mannen noemt dit als een probleem.

Tijdens hun werk lopen vrouwen tegen 4 obstakels aan:
– lagere ambities dan mannen
– gebrek aan zelf-verzekerdheid
– voorzichtig in het nemen van carriere stappen
– moeilijker carriere pad dan mannen

Met gebrek aan opleiding heeft het niets te maken, 57% van alle hoger opgeleiden in West-Europa is vrouw. In het kort: het grootste probleem is vooral dat vrouwen zelf denken dat ze geen goede managers zijn. En dat is slecht voor onze economie. Grotere diversiteit aan de top zorgt voor betere beslissingen. En wat dacht je hiervan: 80% van de aankoopbeslissingen binnen bedrijven wordt door vrouwen gedaan.
Bovendien: vrouwen zijn juist uitstekende top-managers! Kijk maar eens naar dit onderzoek van Forbes van september afgelopen jaar: daaruit blijkt dat bedrijven met een vrouwelijke CEO het gemiddeld 28% beter doen dan alle bedrijven met een mannelijke CEO – en 15% beter dan bedrijven in hun eigen industrie met een mannelijke CEO.

Gelukkig worden vrouwen steeds daadkrachtiger in het benoemen van hun problemen – en in het zoeken naar oplossingen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze inspirerende speech van sheryl Sandberg (COO van Facebook). Ondertussen vindt de helft van alle vrouwen dat bedrijven quota’s moeten instellen om vrouwen te bevorderen (maar slechts een kwart van de mannen is het daar mee eens).

Ten slotte: deze week is er een onthullend nieuw Nederlands boek uitgekomen van Carolien Bijen getiteld ‘Stopvrouw of Topvrouw‘, inclusief interessante interviews met Nederlandse topvrouwen. Ook zij noemt het gebrek aan zelfverzekerde vrouwen die zichzelf en hun resultaten zichbaar willen maken.
Vrouwen kunnen uitstekende managers zijn. Helaas denken ze zelf vaak van niet. De mannelijke top kan dit niet langer negeren en moet meer doen aan talentmanagement en coaching van vrouwen.

4 reacties op “Vrouwen zijn geen goede managers (vinden ze zelf)”

  1. Vrouwen zijn geen goede manager? Nee, vrouwen krijgen niet een kans om te proberen. Dit is discriminatie. I woon in de VS, en ik ben a man. Pardon mijn nederlands is niet goed. Charlie

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020