Dit lunchcafé wordt volledig gerund door vluchtelingen

In het Bijbels Museum in Amsterdam huist sinds 12 december het nieuwe pop-up lunchcafé ‘A Beautiful Mess’. En het is niet zomaar een café: het wordt namelijk volledig gerund door vrouwen met een vluchtelingenachtergrond. Wie een bezoek brengt aan dit café steunt de vrouwen in het opdoen van werkervaring, zodat zij zich verder kunnen ontplooien.

Vrouwen

A Beautiful Mess is een van de initiatieven van Refugee Company, zij helpen mensen met een vluchtelingenachtergrond op weg naar een baan of opleiding. Op de locatie van A Beautiful Mess in Amsterdam werken alleen maar vrouwen. Ook het menu is ontwikkeld door de vrouwen en geïnspireerd op de gerechten waarmee zij zijn opgegroeid. Dat levert een gevarieerde menukaart op: van traditioneel Hollands tot Midden-Oosters en Afrikaans. De vegetarische keuken wordt geleid door vrouwen uit het asielzoekerscentrum.

Koffie en thee

Naast het café kun je bij A Beautiful Mess in het Bijbels Museum ook terecht voor kleine bijeenkomsten tot vijftig personen. De vrouwen zorgen voor de benodigde materialen en koffie en thee. Maar er is meer: kies voor een Eritrees koffieritueel, waarbij de koffiebonen op traditionele wijze geroosterd worden, of ga voor de Arabische high tea.

Meer dan een lunchcafé

Het initiatief A Beautiful Mess bestaat momenteel uit twee lunchcafés en een ‘Makerspace’: hier worden collecties voor modemerken, bedrijfskleding en gordijnen voor woningbouwcorporaties geproduceerd. Je kunt ook een evenement laten organiseren door de medewerkers van A Beautiful Mess.

Refugee Company

Bij de initiatieven van Refugee Company werken mensen met een vluchtelingenachtergrond samen met locals. Zoals ze zelf zeggen: ‘onderkennen en aandacht hebben voor wat er met de deelnemers in het verleden is gebeurd, gaat heel goed samen met een resultaatgerichte doe-mentaliteit. Clichés zijn vaak waar: de toekomst begint vandaag.’

Meer dan 160 medewerkers van A Beautiful Mess vonden in de afgelopen vier jaar een betaalde baan. In 2020 komen er nieuwe vestigingen in Arnhem en Utrecht.

De locatie van het lunchcafé in het Bijbels Museum is prachtig. Het heeft een aangrenzende binnentuin en het ligt vlakbij de Negen Straatjes in het centrum van Amsterdam. Je kunt tot juni 2020 een bezoekje brengen aan het café zonder dat je ook het museum hoeft te bezoeken, maar het Bijbels Museum is wel de moeite waard. Ga jij een kijkje nemen?

Over de schrijver