Vruchten plukken uit je eigen buurt

“Wat we ontvangen zit in datgene wat we geven”, zei Franciscus van Assisi ooit. Een uitspraak die in deze tijd op allerlei plekken vleugels krijgt. In de lijst van projecten die mee doen met de ASN Bank Wereldprijs staan tal van voorbeelden: van enthousiaste mensen die samen plukbomen willen planten tot spullen delen. De inzendingen zijn gevarieerd, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: iedereen kan hiervan de vruchten plukken.

Hier een kleine greep uit de inzendingen in de categorie: “Veiligheid en Sociale Cohesie”

Van je tante uit Marokko tot je buurvrouw van om de hoek
Het valt direct op dat veel van de projecten in het buitenland plaats vinden. Zo begeleidt Ubuntu Academy jongeren in Kaapstad bij het vinden van een baan en studie, en stimuleert FairMail Marokko kansarme jongeren om d.m.v. fotografie hun zelfvertrouwen te ontwikkelen en hun toekomst plannen te financieren. Waar deze projecten misschien wat ver van ons spreekwoordelijke bed worden opgezet, kan je de rest zomaar in je eigen buurt tegen komen.

BuurtBode stimuleert persoonlijk contact door buurtbewoners elkaar te laten helpen met recyclen. Door wekelijks afval bij elkaar op te halen en voor de ander weg te brengen wordt er niet alleen aan een duurzamere omgeving gewerkt, maar ook aan een meer sociale omgeving.
WasLijn organiseert kledingruil bijeenkomsten waar mensen hun ongedragen pareltjes kunnen ruilen met mensen uit de omgeving. Op deze manier worden overtollige materialen benut, en nieuwe contacten gelegd tussen mensen.

Van oude bekenden tot jonge vernieuwers
In de lijst van deelnemers staan een hoop oude bekenden. Tussen de nieuwe ideeën kun je zomaar opeens grote namen zoals Peerby, de Arnhemse Loesje en SnappCar tegen komen. Wellicht intimiderend voor kleine starters, maar deze grote spelers zijn nog steeds erg actueel en blijven gestaag groeien. Toch zijn er zeker kansmakers die zich in korte tijd zomaar kunnen ontpoppen tot bloeiende initiatieven waarvan wij de vruchten plukken.

Bij VraagElkaar kan je bijvoorbeeld kennis maken met mensen uit je buurt en samen activiteiten ondernemen: zo kon de 89-jarige Arie samen met iemand een visje eten op de markt, en pakte de 91jarige Riet een terrasje met iemand. Eet mee! is een ander initiatief dat er voor zorgt dat eenzame ouderen uit de buurt aan tafel kunnen schuiven bij buurtbewoners.

Hotspot Hutspot brengt levendige hotspots in wijken waar jongeren naartoe kunnen komen en zinvol bezig kunnen zijn. Ze kunnen er leren dat eten verbouwen en koken leuk, lekker en niet moeilijk is, daarnaast doen ze werkervaring op en smeden ze nieuwe banden met mensen uit de omgeving.

Van Straatvogels tot Woonpioniers
“Ik wens iedereen een hele fijne dag allemaal een lieve groet van mij !!!” Tweet Sonja (2Grootso). Sonja is één van de deelnemers van Straatvogels, waar je via Twitter het leven kunt volgen van daklozen. Het project loopt sinds 2012 en onderzoekt wat er gebeurt als daklozen zichtbaar worden voor iedereen. Wellicht dat de kijk op deze vaak ‘onzichtbare mensen’ wat milder wordt.

Waar deze twitterende straatvogels geen dak boven hun hoofd hebben, timmeren de Woonpioniers aan kleine huisjes. Steeds meer mensen hebben de wens om kleiner en duurzamer te leven. Woonpioniers willen graag helpen om deze wens te realiseren, en bouwen aan een sociaal en duurzaam tijdelijk dorp voor deze avonturiers: Tiny Village. Dit kleine dorp kon wel eens de start zijn van een nieuw leefgebied, waar in de toekomst veel mensen zich bij aan gaan sluiten.

Meer mooie initiatieven en prachtprojecten waarvan we de vruchten plukken
Bovenstaande projecten zijn nog maar een kleine greep uit het grote aantal deelnemers. Er zijn nog veel meer goede ideeën en enthousiaste mensen die hun buurt en de wereld een stukje mooier willen maken. Wil je die graag bekijken of wil je zelf een project indienen? Ga dan naar de website van Voor de Wereld van Morgen. Inschrijven kan nog tot en met 15 september.

Over de schrijver