VVD, CDA en SP tegen onderwijs voor schone planeet, SGP voor

Nijpels tekent petitie

Als er straks één miljoen zonnepanelen op onze daken liggen, wie gaat die dan onderhouden? En wie helpt Unilever nu aan technologische doorbraken om zijn ecologische voetafdruk te halveren? Volgens Thijs Struik liggen politici in Den Haag bepaald niet wakker van die vragen, waardoor duurzaamheid geen vaste plek krijgt in het onderwijs. De campagne ‘Een groene generatie vraagt om duurzame educatie’ moet dit snel veranderen. Al 29 politieke jongeren organisaties hebben zich achter het initiatief geschaard, waaronder zelfs de jongerenafdeling van de SGP.

Een campagne voor meer duurzaamheid in het onderwijs, dat is toch een open deur intrappen? Daar is iedereen toch voor?

Thijs Struijk: “Nou, de jongerenorganisatie van het CDA, het CDJA, doet niet mee. Die waarderen het initiatief, maar ze denken het te redden met de Green Deals van Verhagen. Ze willen hun eigen weg hierin kiezen. ROOD, de SP-jongerenafdeling, vindt dat leraren het al druk genoeg hebben, en de JOVD, de VVD-jongeren, lieten weten geen interesse te hebben in ons initiatief.”

Wat willen jullie bereiken met deze campagne?

“Duurzame educatie is nu een blinde vlek in de politiek. Zelfs partijen als D66 en GroenLinks die het belang van een duurzame toekomst onderstrepen, leggen in hun programma’s geen link met het onderwijs, terwijl het bedrijfsleven straks staat te springen om mensen die zonnepanelen kunnen installeren, of onderzoekers die nieuwe oplossingen bedenken voor milieuvriendelijke verf bij AkzoNobel, of waspoeder bij Unilever.”

Waarom hebben jullie gekozen voor een petitie? Wat willen jullie daarmee bereiken?

“Er zijn nu wel burgerinitiatieven om duurzaamheid aandacht te geven in het onderwijs , maar wij willen duurzaamheid als integraal onderdeel van ieder curriculum, van ‘peuter tot postdoc’. De werkgevers, werknemers, onderzoekers, politiek leiders van de 21ste eeuw zitten immers nu en morgen in de schoolbanken. Om duurzaamheid structureel op te nemen in het onderwijs moeten er veranderingen worden doorgevoerd waarvoor een meerderheid in de Tweede Kamer nodig is. Die bereiken we door politiek Den Haag bewust te maken met een massaal gesteunde petitie.”

En als jullie die meerderheid hebben, wat dan?

“Dan willen we het onderwijs zo inrichten dat duurzaamheid op elk niveau een rol speelt. Voorbeeld. Nu denken studenten in Wageningen na over duurzame oplossingen voor het wereldvoedselprobleem, of het schoon watertekort, maar het moet vanzelfsprekend zijn dat technische studenten in Delft en Twente ook met dergelijke vraagstukken bezig zijn. En dat studenten economie aan de VU in Amsterdam niet meer werken met modellen die uitrekenen hoe je snel rijk kunt worden, maar hoe je rijk kunt worden en een mooie planeet achterlaten.”

Heeft Thijs je overtuigd? Teken de petitie.

Lees ook:

De animal cop van morgen zit nu in de schoolbanken

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020