Waar blijven de spullen na het ontspullen?

Foto: Huang Qingjun, Family Stuff
Foto: Huang Qingjun, Family Stuff

We leven in een tijd waarin we meer spullen bezitten dan ooit. Waar we vroeger vooral spullen bezaten om in onze dagelijkse behoefte te voorzien, hebben we nu allerlei items die we zelden of nooit gebruiken. Volgens psychologen worden we gestrest van al die spullen, bovendien kunnen anderen ze misschien wel heel goed gebruiken. De hoogste tijd om te ontspullen dus! Boeken als ‘Stuffocation’ en ‘Opgeruimd!’ worden dan ook dankbaar gebruikt bij het minimaliseren van onze leefomgeving. Maar waar gaan we eigenlijk naartoe met al die spullen?
“We merken duidelijk dat er meer mensen aan het opruimen zijn dan voorheen.” zegt Huub Kwekkeboom, manager van kringloopketen 2Switch. “Veel van die spullen worden naar kringloopbedrijven en Gemeentelijke afval -aanbied-stations gebracht. Daarnaast wordt er veel gedeeld via allerlei apps en weggeefhoeken. Ik verwacht dat deze laatste tendens alleen maar meer zal toenemen.”
Oud en nieuw
Je zou denken dat als er zoveel mensen ontspullen, de kringloopwinkels onderhand uit hun voegen barsten. Volgens Huub Kwekkeboom valt dat wel mee: “ Er komen meer spullen binnen, maar mensen nemen ook nog steeds spullen mee. Er zijn altijd mensen die de spullen goed kunnen gebruiken. Waar mensen vroeger met name voor nieuwe spullen kozen, kiezen ze nu ook steeds vaker voor tweedehands of een combinatie van nieuw en tweedehands. Dat zien we bij meubilair en huisraad, maar ook kleding komt langzaam in opmars. Jongeren gaan massaal over op tweedehands. Duurzaam en vintage is helemaal hip en trendy.”
Kringloopwinkels spelen hier op in door stijlkamers in te richten en upcycle-workshops te organiseren. Hier kunnen mensen inspiratie op doen en oude materialen omtoveren tot fantastische hebbedingetjes. Ook jonge ontwerpers en initiatieven maken dankbaar gebruik van alle oude spullen. Zo is er bijvoorbeeld Wintervacht, waar Yoni van Oorsouw en Manon van Hoeckel oude dekens omtoveren tot prachtige jassen. Of productontwerper Esther Derkx die oud servies nieuw leven in blaast met frisse prints. Lisa Konno maakt gebruik van restmaterialen textiel en tweede hands kleding voor haar nieuwe collecties.
Daarnaast worden er winkels, ontmoetingsplekken en vergaderruimtes ingericht met tweedehands meubels. De bezoekers en gebruikers van die plekken beginnen ook de charme van hergebruik in te zien. We hoeven echt niet allemaal nieuwe spullen te gebruiken: er is genoeg!
.

Over de schrijver