Waar gaat jouw spaargeld heen? Grote Nederlandse banken niet transparant

Images_of_Money, Flickr.com
Images_of_Money, Flickr.com

De vier grootste banken van Nederland, ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank, zijn niet transparant over hun investeringen, hun eigendomsstructuur (inclusief hun dochterondernemingen), in welke landen ze belasting betalen en hun lobbyactiviteiten richting overheden. Dit meldt de Eerlijke Bankwijzer vandaag op basis van het onderzoek ‘Transparantie en Verantwoording’. De vier grootste Nederlandse banken scoren allemaal, evenals Aegon en Delta Lloyd, onvoldoende voor transparantie en verantwoording. ASN Bank, NIBC, Triodos en Van Lanschot zijn opener over hun investeringen.
“Als klant bij deze banken heb je geen idee waar je bank in investeert en waar je spaargeld precies aan wordt besteed,” zegt Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer. “Vooral de grote banken missen nog steeds het gevoel van urgentie om voldoende openheid te geven over hun investeringen en over de impact van hun beleid in de praktijk. Deze openheid is juist dringend nodig om het vertrouwen van klanten terug te winnen en om bij te dragen aan het verduurzamen van de economie.”
Het hele rapport kun je hier vinden
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Top 5 meest duurzame banken
Overstappen naar een duurzame bank: zo doe je dat

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020