Waar kun je bamboe allemaal voor gebruiken?

Waar kun je bamboe allemaal voor gebruiken? Bamboe is een veelzijdig materiaal. Het wordt gebruikt in de kledingindustrie, je kunt er mee bouwen, wat dacht je van die kleurige picknickbakjes, of producten voor je interieur. We zetten speciaal voor nationale boomfeestdag een aantal opties voor je op een rij, want bamboe is in veel gevallen een duurzaam alternatief voor hout. Dus laten we die bomen gewoon lekker staan.

Waar kun je bamboe voor gebruiken?

Bamboe is een grassoort, maar lijkt qua eigenschappen meer op hout. Het groeit alleen sneller dan bomen en het oogsten gebeurt al na drie jaar. Je kunt het oogsten zonder de moederplant te beschadigen. Je leest vaak dat bamboe een milieuvriendelijk materiaal is. Bij de productie van bamboeproducten zijn er namelijk geen insecticiden en pesticiden nodig en de plant groeit snel met weinig water en licht. Bamboe is alleen een hard materiaal en om er bijvoorbeeld textiel van te maken, zijn er twee methoden. Een ‘langzame’ milieuvriendelijke methode en een methode die dit proces versnelt met chemicaliën. Het hangt daarom volledig van de producent af hoe milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord bamboeproducten zijn.

Meubelen van bamboe

Bamboe dat geschikt is voor het maken van meubelen, is ongeveer drie tot vijf jaar oud. Je kunt er van alles van maken; bedden, tafels, stoelen, maar bijvoorbeeld ook bamboe jaloezieën. Bamboe is sterk, licht, flexibel en rot niet. Als bamboe wordt gedroogd, krijgt het de kenmerkende lichtbruine tint.

Kleding van bamboe

Bamboe heeft een holle structuur en dat is heel handig voor textiel. Door de holle structuur is bamboe namelijk heel luchtig en kan het vocht reguleren. Bamboe is daarom heel geschikt voor sportkleding, of beddengoed.

Servies van bamboe

Om kleurrijk servies van bamboe te maken, moeten de vezels ook eerst fijngemalen worden. Daarna worden ze gemengd met verf op waterbasis en op plantaardige olie gebaseerde hars. Dit wordt verhit op 160 graden en zo ontstaat er een sterk servies dat zelfs in de afwasmachine kan. En het servies is composteerbaar. Dit houdt in dat het materiaal water- en luchtbestendig is, maar afbreekt zodra je het in de grond stopt.

Fietsen van bamboe

Bamboe leent zich ook goed als frame van een fiets. Het is duurzaam, goedkoop en recyclebaar. In Ghana en West-Afrika groeit de markt van bamboefietsen elk jaar. Het Ghana Bamboo Bikes Initiative maakt bijvoorbeeld fietsen voor kinderen, zodat ze naar school kunnen, maar ook in Nederland kun je een stadsfiets van bamboe kopen.

Bamboefiets

Bouwen met bamboe

Architectuur studenten van de Universiteit van Hong Kong bouwden een paviljoen van geweven bamboe. Zij combineerden eeuwenoude weeftechnieken met splinternieuwe digitale middelen. Het eerste model maakten ze met een team van lokale ambachtsmannen en een machine met digitale software. Het frame is van dennenhout, dat wordt bedekt met geweven bamboe, waardoor het bescherming biedt tegen de zon, wind en regen en mooi wegvalt in het landschap.

Tenslotte kun je nog kiezen voor tandenborstels van bamboe en andere producten. Heb jij aanvullingen op deze lijst? Laat je het ons dan weten?

Over de schrijver

8 gedachten over “Waar kun je bamboe allemaal voor gebruiken?”

  1. Ik gebruik bamboe in de moestuin. MAAR ik heb ook foto’s gezien waarop bouwsteigers stonden die van bamboe waren. Daarnaast kun je bamboescheuten eten.

  2. Misschien ook eens een idee om een artikel over Frans Marie Gilbert De Medts te publiceren.

    Hij heeft een nieuwe houtskeletbouwwijze bedacht waarbij je regionaal hout, dus ook bamboe, kunt gebruiken.
    Deze methode bestaat uit een stijve bouwknoop.
    Hij stelt dat met zijn methode milieu_onvriendelijk en duur plaatmateriaal niet meer nodig is.

    Frans zoekt naar een economische manier van bouwen met een menselijke maat.

Reacties zijn gesloten.