Zo groeit je geld groen. 5 tips

Images_Of_Money, Flickr.com
Images_Of_Money, Flickr.com

Stemmen met de portemonnee kan elke dag. Door op te letten waar je spaart, waarin je belegt, wat je koopt en wat je juist niet koopt. Dat hoeft niet moeilijk te zijn en hoeft zelfs niets te kosten. Hier vind je vijf manieren om makkelijk te investeren in groen en duurzaam.

Stap over naar een eerlijke bank
Niet alle banken geven graag inzicht in de manier waarop zij het geld van hun klanten investeren. EerlijkeBankwijzer.nl doet dat daarom voor ze. Via deze website kunnen banken worden vergeleken op bijvoorbeeld hun impact op klimaat, natuur, wapens, corruptie en mensenrechten. Is jouw bank nog niet echt eerlijk bezig? Stuur dan via de site een bericht of deel een gele kaart uit. Direct overstappen naar een bank die het beter doet is vaak nog effectiever.

Verstrek een microkrediet
Gebruik je geld om een ondernemer in een ontwikkelingsland te steunen. Via organisaties als Kiva kun je ondernemers al steunen met een renteloze lening van $25. Dat bedrag wordt na de afgesproken periode weer terugbetaald, waarna het opnieuw geïnvesteerd kan worden. Dit systeem is voor veel kleine ondernemers een uitkomst, omdat zij geen onderpand hebben en dus ook geen reguliere lening bij de bank kunnen krijgen.

Beleg in groenprojecten
Beleggen kan geld kosten, maar beleggen in groene fondsen levert altijd iets op. Deze groene fondsen worden namelijk door boeren gebruikt om biologisch gewassen te telen of duurzame energie op te wekken. Bovendien krijg je als belegger een procent heffingskorting. De verwachting is dat dit voordeel op de heffingskorting in 2012 wordt aangepast naar 0,7%.

Gebruik een groene creditcard
Ook je geld uitgeven kan op een groene manier. Wie regelmatig iets in het buitenland koopt en daarvoor een creditcard nodig heeft, kan zich aanmelden voor een Greencard. De Greencard werkt in gebruik hetzelfde als een gewone creditcard, maar berekent ook hoe milieubelastend de dingen zijn die via de kaart gekocht werden, om de CO2-uitstoot hiervan vervolgens via duurzame investeringsprojecten en het planten van bomen te compenseren. Voor die CO2-compensatie hoeft niets extra’s betaald te worden.

Investeer in klimaatvriendelijke bedrijven
Investeer alleen of zoveel mogelijk in klimaatvriendelijke bedrijven. Dit kan door aandelen te kopen, maar ook door uitsluitend producten van die bedrijven te kopen. Of een bedrijf klimaatvriendelijk is, is vaak op de website te lezen. Bekijk hun milieubeleid en lees in hoeverre ze werken aan het compenseren van hun CO2-uitstoot. Als dit te tijdrovend is, kun je ook het voorbeeld van duurzame banken volgen: als zij in een bepaald bedrijf investeren, dan kun jij dat ook met een gerust hart doen.

Bronnen: EerlijkeBankwijzer.nl, Visagreencard.nl, Kiva, ElsevierFiscaal, AgentschapNL, GreenMoney Journal,

Lees ook:

Vijf manieren om spaarloon goed te besteden
Duurzaam ondernemen. Dat levert op.
Consumptie CO2 valt nog hoger uit in Westerse wereld

4 gedachten over “Zo groeit je geld groen. 5 tips”

 1. even een aanvulling heb ook dit jaar nog een zonneboiler geplaatst op plat dak met de boiler er in nederlands produkt. jammer dat de subcidie met terug werkende kracht naar februari 2011 is gezet had hem in maard aangevraagt loop hierdoor 620 euro mis schatting terug verdientijd nu 20 jaar jammer maar goed voor de natuur.

  groet oet Twente

 2. beleg in groen ?????????????????????????????????
  wat dacht je van zelf zonnepanelen plaatsen op je dak 6 a 7 % rendement.
  ja geld moet je er wel voor hebben wand als je het moet lenen dan o,o??????
  weet je zeker dat je groen bezig bent inplaats van groen beleggen.
  plaats dit jaar zonnepanelen aan westdak volgend jaar oostdak platte daken op zuidkand zijn vol.
  word er gelukkig van
  groetjes bennie oet Twente

 3. jullie zijn mooi! punt nr.2 stap over naar eerlijke bank….
  nou!als jullie die weten vertel t mij dan even….
  eerlijke banken bestaan niet, het zijn allemaal oplichters….

Reacties zijn gesloten.