Waar moeten we met onze oude, afgedragen kleding heen?

Het is Global Recycling Day vandaag. Deze dag werd in 2018 in het leven geroepen om het belang van recycling onder de aandacht te brengen. Papier, glas, plastic, batterijen: het kan allemaal grotendeels opnieuw worden gebruikt. Dat bespaart kostbare grondstoffen en is beter voor het milieu. Maar hoe zit het met het recyclen van textiel?

We dragen een kledingstuk gemiddeld 7 keer voordat we ‘m afschrijven en bij het vuil gooien. Per persoon gooien we jaarlijks 12 tot 14 kilo aan textiel weg. We schreven al eerder dat 58 miljoen kilo daarvan gewoon bij het huisvuil beland en dus wordt verbrand. Op dit moment komt globaal nog maar 1% van de gedragen textiel terug in nieuw textiel. En dat is doodzonde, want de textielindustrie is één van de meest vervuilende ter wereld. Het hergebruiken van materialen en grondstoffen door recycling, is dus geen overbodige luxe.

Koop tweedehands

Het beste voor het klimaat is natuurlijk om zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen (dan hoef je ook minder weg te gooien). In een staatje van Milieu Centraal is mooi te zien hoeveel CO2 uitstoot je bespaart door minder kleding te kopen. Bij 2 nieuwe kledingstukken minder, bespaar je 40 kilo CO2 uitstoot. Koop je helemaal geen nieuwe kleren meer, maar alleen nog maar tweedehands, dan bespaar je al gauw 300 kilo CO2 uitstoot. Als je wel nieuwe kleding wil kopen, koop dan iets dat echt bij jou past, tijdloos is en van goede kwaliteit, zodat het lang meegaat.

Textiel
Bron: Milieu Centraal

Geef weg, ruil, verkoop of upcycle

Ondanks onze goede voornemens komt het natuurlijk toch voor dat we onze kleding zat zijn of niet meer passen. Doneer je kleding dan aan de kringloopwinkel of het Leger des Heils. Verkoop het aan vintagewinkels bij jou in de buurt, online via Vinted of Vestiaire Collective of op een vlooienmarkt. Of ruil het met vrienden of via een georganiseerd kledingruil event, zoals CHANGEZ #2 op 6 april in Blue City, Rotterdam.

Je kan ook je creativiteit loslaten op je ‘oude kleding’ en het gebruiken als basis voor een nieuw kledingstuk of bijvoorbeeld een tas.  Als je geen inspiratie hebt, doet een uurtje surfen op Pinterest altijd wonderen. En als je zelf niet zo creatief bent, zijn er altijd wel ateliers te vinden, die je oude kleding graag aannemen om er iets nieuws van te maken.

Gooi het in een kledingcontainer

Het komt natuurlijk ook voor dat je kleding, beddengoed of handdoeken te versleten zijn om nog een keer te gebruiken. Gooi ze dan in de kledingbakken, die je op verschillende plekken in jouw gemeente vindt (bijvoorbeeld bij winkelcentra of in de milieustraat). Deze kledingbakken zijn van organisaties als het Leger des Heils  en Sympany. Die laatste organisatie heeft vorig jaar alleen al maar liefst 22.283.407 kilo textiel opgehaald. Dat is ongeveer 12% van wat er in heel Nederland wordt ingezameld. Om maar even een idee te geven van de hoeveelheden afgedankte kleding waar we jaarlijks mee te maken hebben.

Het textiel uit de containers wordt allereerst gesorteerd. Alles wat versleten is, wordt gerecycled. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt als isolatiemateriaal, verwerkt in vloerbedekking of gebruikt als vulling voor autostoelen. Oud textiel kan ook steeds vaker gebruikt worden om nieuw textiel en dus ook nieuwe kleding of accessoires van te maken. Vooral recycling of circulariteit lijkt dan ook de toekomst te hebben.

Kledingmarkt Afrika E1552761388660

De kleding die nog goed is, wordt verkocht in Europa en Afrika. Van het geld ondersteunen ze projecten in Afrika en India. Maar steeds meer Afrikaanse landen leggen de import van de grote stroom tweedehands kleding uit het westen aan banden. Dit komt, omdat onze goedkope afdankertjes de lokale economie verstoren. Bovendien is de berg ingezamelde kleding die we over de schutting gooien zo groot, dat er niet tegenop te dragen is. Het lijkt er dus op dat we het probleem van onze berg textielafval letterlijk verschepen.

“Er wordt meer kleding ingeleverd dan ooit en de kwaliteit holt achteruit,” zegt ook Simon Smedinga, operationeel directeur van ReShare van het Leger des Heils. Hij zag de stapel textielafval de afgelopen tien jaar verdubbelen. Smedinga maakt zich dan ook zorgen over de toekomst van textielinzameling, zo is te lezen op de site van Duurzaam Nieuws. Voor goed draagbare tweedehands kleding is nog wel een toekomst, maar de ‘vodden’ die het gevolg zijn van goedkope ‘fast fashion’ zijn echt een probleem. Misschien dat recycling hier nog uitkomst kan bieden.

Lever in bij een duurzaam kledingmerk

Er zijn steeds meer duurzame kledingmerken, die gebruik maken van ‘oude’ materialen. Deze merken staan dan ook vaak te springen om jouw kledingstukken. Denk bijvoorbeeld aan MUD Jeans: dit merk maakt hun spijkerbroeken zoveel mogelijk van gerecyclede denim. Daarom krijg je ook 10 euro korting op een nieuwe jeans als je hier je oude, versleten spijkerbroek inlevert. Ook bij een merk als Loop.alife, dat nieuwe truien maakt van oude truien, kan je je gedragen truien weer inleveren als je ze zat bent.

Heb jij nog tips voor het recyclen van oude kleding en textiel? Laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

13 gedachten over “Waar moeten we met onze oude, afgedragen kleding heen?”

 1. Pingback: Zomerjurkjes: dit zijn de trends

 2. Goede, mooie en nog draagbare kleding moet niet weggegooid worden. Een kledingbank, (zoals de voedselbank) kan een oplossing bieden voor de afvalberg en de mensen die het niet breed hebben kunnen dan wellicht toch nog iets moois scoren. .

 3. Wanneer je kleding en schoenen goed onderhoudt en wast volgens het wasvoorschrift kun je er heel lang plezier van hebben. Natuurlijk heb ik ook wel eens een miskoop gedaan of past het niet meer bij me, maar kleding die lekker zit draag ik totdat het echt niet meer kan. Zwarte katoenen shirts en broeken wil ik nog wel eens verven in de wasmachine. Dat is misschien niet erg milieuvriendelijk, maar dan zien ze er weer als nieuw uit en kan ik ze veel langer dragen. Oude handdoeken worden bij mij verknipt tot schoonmaakdoekjes, dus die hoef ik nooit te kopen!

 4. In de Rode Winkel in Utrecht is 30 maart een event. Je kunt je oude spijkerbroek er inleveren en ter plekke de pijpen eraf knippen Ze kunnen alleen deze gebruiken om nieuwe spijkerbroeken van te maken. Het gaat om het merk Kuyichy. Misschien interessant als je in (de buurt van) Utrecht woont?

 5. Zekker van de zotte, gemiddeld 7x dragen. Dan moeten er mensen zijn die het na paar keer dragen al weg doen. Heb idd gehoord van mensen die hun kleding wegsmijten als het aan een wasbeurt toe is. Kan het gekker?
  Al die jongelui in de winkelstraten met volle tassen nieuwe kleding van P..m… Het verbaast me nog steeds (onaangenaam). Deze lui lezen dergelijke berichten niet en kijken niet naar verontrustende tv-radioprogramma’s over verspilling en vervuiling.

 6. Beste mensen,
  Ik vind Het kan Wel een prima initiatief en blijf het graag volgen.
  Echter, ik vind het niet netjes dat er geen reactie volgt op onze mails waarin we een vraag hebben of een tip. DAr kunnen jullie nig winst halen..

 7. Ik draag al vaak 2e hands kleding behalve sokken, ook de gordijnen komen uit de kringloopwinkel of van het grofvuil vandaan. En van de kleding die ik niet meer kan dragen zoals T shirts maak ik een boodschappen tas!

 8. Ik weet niet of ik nou zo zuinig ben of dat de rest van Nederland zo achterlijk verspillend met kleding om gaat… Gemiddeld 7x dragen per kledingstuk voor je het weggooit?! Dat is echt crazy… Dan zou ik iedere week een broek weggooien en iedere 2-3 weken een shirt. Ik denk dat er maar 2 of 3 kledingstukken in mijn kast hangen die minder dan 7x gedragen zijn, en dat zijn feestjurken…

  1. ‘k Denk er net zo over, wij vallen blijkbaar buiten de ‘gemiddelden’…
   En 2deHands is inderdaad ook mijn norm, behalve voor schoenen, maar met een goede kwaliteit zitten ze met de jaren makkelijker en verglijden dan tot vrije-tijds-schoeisel.

  2. Precies dat! De beste oplossing voor het probleem is nog altijd om je kleding niet zo snel weg te doen. De meeste kledingstukken gaan makkelijk vijf jaar mee. Verstandig met kleding omgaan dus: 1. alleen kopen wat je nodig hebt; 2. geen flutkleding kopen waarvan je weet dat het heel snel kapot gaat; 3. alleen items kopen die je goed staan en die je echt leuk vindt (en niet te trendgevoelig) zodat je er niet snel op uitgekeken raakt; 4. kleding niet vaker uitwassen dan nodig zodat het langer mooi blijft; 5. kleding (laten) repareren als er een knoop of naad loslaat; 6. kleding die vaal wordt kun je eventueel zelf opnieuw verven.

   En tweedehands kopen of kleding ruilen met bekenden is natuurlijk extra mooi.

   Ik koop minder dan 10 kledingstukken per jaar (waarvan ongeveer de helft tweedehands) en toch heb ik een goed gevulde garderobe.

Reacties zijn gesloten.